Alman gazete sıraladı: Evde enerji tasarrufu yapmanın en iyi yolları

Son günlerde tüketimi azaltma çağrıları ile gündeme gelen Avrupa'nın en büyük ekonomisi, yeni önlemlerle gündeme geldi. Bir Alman gazetesi, vatandaşların ne çeşitte önlemler alabileceğini tek tek anlattı.

DÜNYA 12.10.2022, 15:35 13.10.2022, 17:16
Alman gazete sıraladı: Evde enerji tasarrufu yapmanın en iyi yolları

Almanya'da yaşanan doğal gaz sıkıntıları sebebiyle enerji tasarrufu sisteme sokulmuştu. Bu çerçevede gece vakitlerinde aydınlatmalar kapatılırken, hastaneler dışındaki kamu binalarının sıcaklıkları için 19 derecelik bir sınır konulmuştu. Alman basın kuruluşu tarafından "Evde enerji tasarrufu yapmanın en iyi yolu nedir?" başlıklı bir haberde vatandaşlara önerileriler verildi.

Alman gazete “sabır” çağrısı yaptı

İnsanların alışkanlıkları sebebiyle bazı tasarrufların yapılmasının zorlaştığına dikkat çekilen haberde, "Enerji tüketimini düşürmek adına birkaç basit yol haritası bizler için yeterli. Vatandaşlarımızın gösterdiği sabrın karşılığı kelimenin tam manasıyla görülüyor." denildi.

“Rahatınızı biraz zorlamalısınız”

Küçük elektrikli ev aletlerinin daha fazla kullanımının sağlanması tavsiye edilerek, söz konusu aydınlatmaların ve ev aletlerinin, özel bir evde kullanılan enerjinin sadece yüzde 14'ünü meydana getirdiği ifade edildi.

Soğuk duş almak ve sonbaharı ısınmadan geçirmek isteyenlere uyarıda bulunulan haberde, “Bu şekilde bir tutum sergileyecek olanlar sağlam bünyeye sahip olmalı. Yalnızca kendi rahatınızı küçükte olsa zorlamanız ve birçok şeyin göründüğü gibi olduğu düşüncesinden sıyrılmanız gerekmektedir.

Eğer bir cihazı bekleme moduna aldıysanız sadece 4 bin saat kadar çalıştığını düşünürsünüz, bu 4 kilovat saat kadar size bir sonuç verir. Evinizde 10 cihaz bulunuyorsa, bu durum senede 40 kilovat saat anlamına gelmektedir." şeklinde bilgiler paylaşıldı.

Kablosuz şarj istasyonları, prizler ve zamanlayıcılar…

Bu husustaki tasarruflar ile ilgili kapatma anahtarı ve zamanlayıcı anahtarı bulunan prizlerin kullanılması gibi iki çözüm öne sürüldü.

Öte yandan bütün cihazların elektrik şebekesinden çıkartıldığına dikkat edilmesi gerektiğine işaret edildi. Cep telefonları için kablosuz ve hızlı ve şarj istasyonlarının da enerji tüketimi yaptığına dikkat çekildi.

Televizyon ve bilgisayar için tasarruf önerisi

Televizyon ve bilgisayarın açık tutulduğu durumlarda ekran parlaklığının düşürülerek tüketimin azaltılabileceği aktarıldı.

Daha az miktarda statik bulundurduğu için çamaşır makinesinin izin verildiği oranda enerji kullandığı anlatıldı. Öte yandan, bulaşık makinesinin de eko seçeneği ile çalıştırılmasının gerektiği dile getirildi.

Elleri yıkamaktan, oda ısısına kadar tedbirler sıralandı

Aynı haber içerisinde el yıkanmasından oda ısısına kadar birçok tedbir sıralandı. Haberde, "Eğer ellerinizi yıkarken soğuk su tercih ederseniz, 45 euroya varan tasarruflar sağlayabilirsiniz. Su oranını düşürmek sizlere zarar vermeyecektir. Banyo yapmak yerine duş alacak olan kişiler ise 65 euro, enerji tasarrufu bulunan duş başlığı kullanacak kişiler ise 250 euroya varan tasarrufta bulunabilir.

Su kaynatmak adına ocaklarınızı değil, bir su ısıtıcısını kullanabilirsiniz. Bu sayede yüzde 50 kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Öte yandan su ısıtıcısını ihtiyacınız olduğu miktarda doldurmanız enerji tüketimi açısından yararlı olacaktır.

Bir evin içerisinde enerji tüketimine en fazla neden olan durum ise ısıtmadır. Enerjinin yüzde 70 kadarı ısınma adına kullanılıyor. Yatak odasında ve mutfakta ortalama 18 derece, oturma odasında ise 20 ila 21 derece yeterli gelecektir." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)