AB ülkelerinden ortak gaz alımı planı!

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji bakanları, Çekya'nın başkenti Prag'da bir araya geldi. Gaz fiyatlarının yükselmesi sorununun ele alındığı toplantıya ilişkin bilgi veren Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, "Ortak gaz alımı konusunda anlaşma sağlandı." dedi. AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, 18 Ekim Salı günü ayrıntıları duyuracaklarını bildirdi. Doğal gaza yönelik tavan fiyat uygulaması konusunda üye ülkelerin anlaşmazlık yaşadığı belirtildi. İşte ayrıntılar...

DÜNYA 13.10.2022, 10:49 Hakan Öksüz
AB ülkelerinden ortak gaz alımı planı!

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla birlikte Avrupa'da yaşanan doğal gaz sıkıntısı, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri çözüm arayışına yöneltti. Çekya'nın başkenti Prag'da bir araya gelen AB üyesi ülkelerin enerji bakanları, uygulanacak çözüme ilişkin toplantı yaptı. 

Jozef Sikela: "Her ülkenin kendi özel koşulları var"

Toplantının ardından konuşma yapan Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, "Gaz fiyatlarının yükselmesi sorununun ortadan nasıl kaldırılacağını görüştük. Çözüme hızlı şekilde ulaşmalıyız. Bu sorunun çözümünü bulmak kolay değil. Her ülkenin farklı şartları var. Üye ülkelerin kendi kuralları ve farklı fikirleri söz konusu. Doğal olarak bütün ülkeler, kendi ulusal çıkarlarına zarar verecek önlemleri uygulamayı reddediyor. Bu nedenle ortak bir çözüme ulaşmak zor." dedi.

"Ortak gaz alımı konusunda anlaşma sağlandı"

AB genelinde son aylarda enerji konusunun bir numaralı gündem maddesi olduğuna işaret eden Jozef Sikela, "Gaz ve elektrik fiyatları ile ilgili uygulanacak yeni düzenlemeleri konuştuk. Enerji piyasasında yaşanan arz sıkıntısının ekonomi üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerle mücadele etmeliyiz. AB üyesi ülkelerin enerji bakanları olarak 2023 yılına kadar ortak gaz alımı yapılması konusunda anlaşmaya vardık. Üye ülkeler olarak bu konuda dayanışma göstereceğimiz hakkında fikir birliğine vardık. Gaz piyasasında uygulanan fiyat sisteminin değiştirilmesi yönünde ortak karara vardık." ifadelerini kullandı.

Kadri Simson: "18 Ekim Salı günü paketin detaylarını duyuracağız"

Elektrik üretimi için kullanılan doğal gaza tavan fiyat uygulaması ile ilgili bir karar almadıklarını kaydeden AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, "Bununla ilgili nasıl bir uygulama yürüteceğimize hafta sonu yapılacak toplantıda karar vereceğiz. 18 Ekim Salı günü enerji ile ilgili yeni uygulamaları içeren paketi açıklayacağız. Söz konusu paketin ayrıntıları hakkında toplantıya katılan bakanlar bilgi sahibi. Öte yandan gaz fiyatlarının düşürülmesi için bir yöntem üzerinde çalışıyoruz. Kabul edilmesi durumunda 2023 yılında bu yöntem, uygulamaya konulacaktır. Sunacağımız teklif, AB üyesi ülkelerin ortak doğal gaz tedarikini kolaylaştıracak." dedi.

AB üyesi ülkeler arasında "doğal gaza tavan fiyat" anlaşmazlığı!

AB üyesi ülkelerin devlet başkanları, enerji krizinin olumsuz etkilerini azaltmak için uygulanabilecek yöntemleri görüşmek için önceki hafta Prag'da buluşmuştu. Toplantıda, "enerji faturalarının düşürülmesi", "doğal gaz stoklarının dolu tutulması" ve "gaz tüketiminin azaltılması" gibi konular üzerinde tartışmalar yapılmıştı. 

İtalya, Fransa ve İspanya dâhil 15 AB üyesi ülke, ithal edilen doğal gaza yönelik tavan fiyat uygulaması için bir planın oluşturulması gerektiğini savunuyor. Hollanda, Danimarka ve Almanya'nın dâhil olduğu grup ise bu fikre sıcak bakmıyor. Bu ülkeler, tavan fiyat uygulamasının, enerji arz güvenliğini tehlikeye sokacağını ve doğal gaz tedarikine zarar vereceğini düşünüyor.

Yorumlar (0)