Bütçe açığı ve altyapı için Zelenski’den çağrı: “55 milyar dolar gerekiyor”

Ülkesinde yaşanan savaşın sonrasında tahmini bütçe açığını kapatmak adına 38 milyar dolara, altyapının tekrar inşa edilmesi için ise 17 milyar dolara ihtiyaçlarının bulunduğunu aktaran Ukrayna lideri Zelenski, "Ülkemiz ne kadar fazla destek görürse, Rusya'nın başlattığı savaşı o kadar hızlı bitiririz" dedi.

DÜNYA 13.10.2022, 11:09
Bütçe açığı ve altyapı için Zelenski’den çağrı: “55 milyar dolar gerekiyor”

Ülkesinin altyapısının tekrar inşa edilmesi ve gelecek seneki bütçe açığını kapatmak adına Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın 55 milyar dolara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

İkinci görüşme gerçekleştirildi

Ukrayna hükümeti, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Ukrayna'ya yapılacak olan destekleri konuşmak üzere belirli ülkelerin de temsil edildiği bakanlar seviyesinde ikinci yuvarlak masa görüşmesini gerçekleştirdi.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski görüşmeye video konferans yoluyla katılım sağladı.

Altyapı ve bütçe açığı için gereken miktar 55 milyar dolar

Toplantıda konuşma yapan Zelenski, Rusya tarafından yapılan saldırıların ülkesinin altyapısına zarar verdiğini ifade etti.

Ukrayna'ya yönelik desteklerin önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Zelenski, "Ukrayna ne kadar fazla destek görürse, Rusya'nın başlattığı savaşı o kadar hızlı şekilde bitirebiliriz ve bu şekilde acımasız bir savaşın farklı ülkelere sıçramayacağını o kadar güvenli ve çabuk bir durumda garanti edebiliriz." dedi.

Ukrayna’nın bir sonraki sene bütçe açığını kapatabilmek adına 38 milyar dolara ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Zelenski, altyapının tekrar inşa edilebilmesi için ise 17 milyar dolar gerektiğini bildirdi.

“Finansman ihtiyacı 2023’te 4 milyar dolar olacak”

Toplantıda açıklama yapan diğer bir isim IMF Başkanı Kristalina Georgieva oldu. Georgieva, Ukrayna'nın 2023 senesinde de büyük bir finansman ihtiyacının olacağını dile getirdi.

Savaş devam ettiği sürece dış finansman mecburiyetinin süreceğine işaret eden Georgieva, Ukrayna'nın finansman ihtiyacının 2023 senesinde aylık olarak 3-4 milyar dolar aralığında olacağını düşündüklerini ifade etti.

Georgieva, 2022 yılında Ukrayna adına 35 milyar dolarlık kredi ve hibe finansmanı sağlanacağının taahhüt edildiğini dile getirdi.

“Destekler iyileştirilmeli”

Ukrayna’ya yapılan bağışların devam etmesi gerektiğine işaret eden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kısa bir süre öncesinde ABD Kongresinin Ukrayna adına 4,5 milyar dolarlık bir hibe desteğini onayladığına değindi.

ABD’nin daha öncesinde de Ukrayna’ya yönelik 8,5 milyar dolarlık hibe desteği sağladığına vurgu yapan Yellen, çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

Bütün bağışçı ülkelerin Ukrayna'nın ihtiyaçlarını giderme uğraşını memnuniyetle izlediklerini ifade eden Yellen, ödemelerin öngörülebilirliğinin, ölçeğinin ve hibe bileşenlerinin daha iyi olması gerektiğine işaret etti.

Yellen, "Rusya tarafından sağlanan utanç verici davranışlar sürdürülürken, ortak uğraşlarımız devam etmeli ve Ukrayna'nın 2023 senesinde duyacağı ihtiyaçları görmeye devam etmeliyiz." dedi.

Yorumlar (0)