Hindistan’da kriz büyüyor! Müslümanların evini yıktılar

Hindistan’da Hazreti Muhammed’e hakaret eden politikacıları protesto eden bazı Müslümanların evleri yıkıldı. 

DÜNYA 13.06.2022, 13:06 13.06.2022, 13:09
Hindistan’da kriz büyüyor! Müslümanların evini yıktılar

Hindistan’da kısa süre önce iktidar partisi mensubu bazı siyasetçiler tarafından Hazreti Muhammed’e hakaret eden açıklamalar yapılmış, bu açıklamalar ülkede gerginliğin artmasına sebep olmuştu. Hazreti Muhammed’e hakaret eden politikacıları protesto eden Müslümanlar, yeni bir yaptırımla karşılaştı. Protestoya katılan 3 Müslüman Hint vatandaşının evi yıkılırken, yıkım çalışmalarının devam edeceği iddia edildi. 

3 Müslüman vatandaşın evini buldozerle yıktılar

Edinilen bilgiye göre Uttar Pradeş bölgesinde yaşayan ve Hazreti Muhammed’e hakaret eden siyasileri protesto eden eylemlere katılan 3 Müslüman vatandaşın evi buldozerler eşliğinde yıkıldı. Konuyla ilgili eyalet yetkililerinden yapılan açıklamada, bölgedeki konutların yasa dışı olduğu ve ev sahiplerine günler öncesinden tahliye tebligatının gönderildiği öne sürüldü. 

Başbakan danışmanından tepki çeken açıklama

Ülkedeki gerginlik devam ederken, Uttar Pradeş Bölgesi Başbakanı Yogi Adityanath’ın önde gelen danışmaları arasında yer Mrityunjay Kumar’dan krizi artıracak yeni bir açıklama geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden evlerin yıkım videolarını paylaşan Kumar, “Bazı cumaların ardından cumartesi gelmez isyancılar, bunu sakın unutmayın” ifadelerine yer verdi. 

Hindistan’daki Müslüman halk uzun süredir baskı altında

Aşırı sağ politikayı benimseyen iktidar partisi yönetiminde, ülkede Müslümanlara yönelik baskılar uzun yıllardır sürüyor. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, evlerin yıkılmaya başlanmasının yeni bir baskı aracı olarak kullanıldığı vurgulandı. Hazreti Muhammed’e hakaret eden politikacılara yönelik binlerce Müslümanın protesto eylemi düzenlemesi sonrası harekete geçen Uttar Pradeş Bölgesi Başbakanı Adityanath, bölge genelindeki tüm yasa dışı konutların yıkılması için talimat verdiğini duyurmuştu. 

Protesto eylemlerinde 2 kişi öldü, 300’den fazla kişi gözaltına alındı

İktidar partisine mensup Nupur Sharma, Naveen Kumar Jindal ve Harshit Srivastava, Hazreti Muhammed’i ve İslam dinini hedef alarak ağır ifadeler kullanmış, açıklamaların yayılmasından sonra ülke genelinde protesto eylemleri başlamıştı. Polisin sert müdahalesi sonrası 2 kişi hayatını kaybederken, 300’ü aşkın kişinin de gözaltına alındığı duyurulmuştu. Hindistan’ın Müslümanlara yönelik katı tutumu sonrası birçok Müslüman ülkede de Hint mallarının boykot edilmesi yönünde eylem düzenlendi. 

Hindistan’ın iktidar partisinden kınama mesajı

Birçok ülkeye sıçrayan protesto eylemleri sonrası açıklama yapmak zorunda kalan Doha Hindistan Büyükelçiliği, parti mensuplarının yaptığı yorumların hiçbir şekilde iktidarın görüşlerini yansıtmadığını savundu. Hindistan’ın iktidar partisi BJP de baskılar sonucu bir açıklama yayımlayarak, “Hiçbir dine ve dini şahsiyete hakaret edilmesini kabul edemeyiz. Bu açıklamaları kınıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Yorumlar (0)