Hindistan S-400'den vazgeçmiyor!

Hindistan'ın, ABD'nin satın almasına karşı çıktığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin toplam ücretinin yüzde 15'ini ödediği iddia edildi.

DÜNYA 15.11.2019, 13:23
Hindistan S-400'den vazgeçmiyor!

Hindustan Times'ın, isminin açıklanmasını istemeyen ve S-400 satışına ilişkin gelişmelerden haberdar olan kaynaklara dayandırılan haberinde, Yeni Delhi hükümetinin geçen yılın eylül ayında S-400 hava savunma sistemi için Rusya'ya 850 milyon dolar ödemede bulunduğu ifade edildi. 

Söz konusu haberde kaynaklardan birinin, "Beş sistemin hepsinin teslimatının 2025 yılına ertelenmesi konusunda bazı endişeler vardı. Ancak ödeme yapıldı, ilk sistemin 16 ile 18 ay içinde teslim edilmesi bekleniyor." dediği kaydedildi. 

Ne olmuştu?

Hindistan ile Rusya, 2018 yılının Ekim ayında toplam 5,4 milyar dolara mal olacak 5 adet S-400 hava savunma sistemi satışı için anlaşma imzalamıştı.

Rusya, teslimata 2020 yılına kadar başlayacağını, Yeni Delhi'nin son parçaları en erken 2025 yılında almasının beklendiğini bildirmişti. 

İki ülkenin ABD yaptırımlarının önüne geçmek amacıyla alternatif ödeme modelleri üzerinde çalıştığı ifade ediliyordu. 

Donald Trump yönetimi, S-400 satış anlaşması nedeniyle öfkelenmişti. ABD Başkanı Donald Trump, birçok vesileyle Rusya ile Hindistan arasındaki bu anlaşmaya karşı çıktığını söylemişti. 

Silah satın almanın egemenlik hakkı olduğuna dikkat çeken Yeni Delhi, herhangi bir ülkenin kendilerine Rusya'dan askeri donanım almamaları yönünde baskı kuramayacağını belirtmişti. 

Yorumlar (0)