Hafter hem darbeci hem vurguncu çıktı

Libya hükümeti, darbeci General Halife Hafter'in mali yolsuzluk yaptığını ispatlayan iki belge yayımladı.

DÜNYA 22.06.2020, 15:00 22.06.2020, 15:08
Hafter hem darbeci hem vurguncu çıktı

Libya'nın meşru hükümeti, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter'in mali yolsuzluk yaptığını kanıtlayan iki belge paylaştı.

Söz konusu yolsuzluk belgeleri, Libya ordusunun gerçekleştirdiği Öfke Volkanı Operasyonu Birimi'nin Facebook hesabından yayımlandı.

Fotoğraf olarak paylaşılan her iki belgede, darbeci Halife Hafter'e bağlı Askeri Yatırım Komisyonunun devlet arazileri ve topraklarının yanı sıra, menkul ve gayrimenkul tarım projelerine yasa dışı yollardan el koyduğu ve zimmetlerine geçirdiği bilgisi bulunuyor.

Le Monde'un raporunu doğruluyor

Yolsuzluk belgeleri, 2016 yılının Temmuz ayında Fransız Le Monde gazetesinde yayımlanan raporu da doğruluyor. Darbeci Halife Hafter'in önemli destekçileri arasında bulunan Fransa hükümetini de zor duruma düşüren Fransız Le Monde gazetesi, ülkenin doğusunda bulunan Barka ile ilgili "Hafter, Barka ekonomisine nasıl egemen oldu?" başlığıyla bir rapor yayımlamıştı.

Öfke Volkanı daha önce de belgeler yayımlamıştı

Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu Birimi daha önce de darbeci General Halife Hafter'e bağlı Askeri Yatırım Komisyonunun, 2019 yılının Mart ayında İtalyan Balıkçılık Kurumları Ulusal Federasyonu ile anlaşma imzaladığı yönünde bir rapor paylaşmıştı.

Söz konusu raporda, ilgili anlaşma gereğince, Halife Hafter milislerinin İtalyan balıkçı teknelerinin 5 yıl boyunca her ay 10 bin avro karşılığında Libya kara sularında avlanmalarına izin vereceği ve onları koruyacağı bilgisi bulunuyordu.

Haziran 2019'da da başka rapor yayımlanmıştı

Öfke Volkanı Operasyonu, 2019 yılının Haziran ayında yayımladığı başka bir raporda ise Halife Hafter milislerinin kontrol ettikleri bölgelerde yeni gelir kaynaklarına erişmek için izlediği yöntem ve mekanizmalar hakkında bilgi paylaşmıştı.

Bu raporda ise darbeci Halife Hafter'e bağlı Askerî Yatırım Komisyonunun, yerel kaynakları tahsis etmek ve ciddi borçlanmaya giden krediler alabilmek için kullandığı bilgisi verilmişti.

Libya'nın meşru hükümeti ve meşru ordusu, son dönemde Türkiye'nin desteğiyle başta Trablus il idari sınırının tamamı olmak üzere, Terhune kenti ve diğer bölgeleri Halife Hafter'e bağlı milislerden geri alarak bu bölgelerde kontrolü sağlamıştı.

Yorumlar (0)