"Göçmensiz kent" reklamı ortalığı karıştırdı!

İsveç'in güneyinde bulunan Staffanstorp kenti, belediye tarafından yayınlanan "göçmensiz reklam" temalı reklam nedeniyle ülkede büyük bir tartışmaya yol açtı.

DÜNYA 13.11.2019, 12:44 13.11.2019, 13:09
"Göçmensiz kent" reklamı ortalığı karıştırdı!

İsveç'te Staffanstorp Belediyesi, ana akım medyada yayımlanmak üzere şehir hayatını anlatan bir reklam filmi yayınladı. 

Siyah beyaz sahnelerle başlayan reklam filminde bir anne ve kızı, bir grup şehir eşkıyasının tacizine uğruyor. Yaşadığı kentin şartlarından oldukça sıkıldığı fark edilen aile, Staffanstorp'a taşınmaya karar veriyor.

"İyileşme hayali kurmak ve daha iyi yaşam koşulları için çaba göstermek keyifli bir yaşam arzusunun göstergesidir." ifadesiyle başlayan reklam, "Güvenlik, yaşlı bakımı ve işletmelerin gerçekten çalıştığı, ve kent sakinlerinin gurur duyduğu belediyeler de var. Tüm kalbimizle sizi bağrımıza basıyoruz." sözleriyle devam ediyor.

Söz konusu reklam, "Staffanstorp, İsveç'in geri kalanının da olması gerektiği gibi." ifadesiyle sonlanıyor.

Staffanstorp Belediyesi'nin yayınladığı reklam, İsveç'te büyük tartışmaya neden oldu. İsveç'te ana akım medya çalışanlarının büyük kısmının liberal görüşlere sahip olduğun biliniyor. Bu nedenle ülkede söz konusu reklama ilişkin oldukça fazla eleştiri geldi. 

"Nazi propagandasından farksız"

İsveç'te muhalefet parti Moderate'nin eski yöneticisi olan Fredrik Reinfeldt'in eski özel kalem müdürü Moa Berglöf, reklamı uzun süredir karşılaştığı "en vahşi şey" olarak nitelendirdi.

Dagens Nyheter'in politika editörü Per Svensson, Nazi Almanyası döneminde popüler söylemlerden biri olan, "Özgür yerli sanat... Kan ve toprak." ifadesini paylaşarak reklamın Nazi propagandasından farksız bulduğunu kaydetti.

Ülkede sağ görüşlü bazı isimler de reklamı başarılı bulduklarını ve destek verdiklerini gösteren açıklamalarda bulundu.

İsveç Demokratları Partisi Milletvekili Björn Söder, "Staffanstorp için şahane, güzel bir reklam. Birçok İsveçli'nin huzurlu bir toplumda güven içinde yaşama arayışlarını tanımlıyor." ifadesini kullandı. 

İsveç'te Lund ve Malmö kentleri arasında bulunan ​Staffanstorp'ta yaklaşık 15 bin 600 kişi ikamet ediyor.

Yorumlar (0)