Gazze'de için "insani ateşkes" çağrısı yapan tasarı kabul edilmedi! ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya "hayır" oyu verdi!

İsrail'in günlerdir bombaladığı Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve tüm sivil ölümlerini kınayan karar tasarısı, 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yapılan oylama sonucunda reddedildi. Tasarı, 5 "evet" oyu alırken, 6 "çekimser" oy ve 4 "hayır" oyu ile reddedildi. Konseyde ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya "hayır" oyu verdi.

DÜNYA 17.10.2023, 10:06
Gazze'de için "insani ateşkes" çağrısı yapan tasarı kabul edilmedi! ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya "hayır" oyu verdi!

Rusya'nın Gazze’ye yönelik "insani ateşkes" çağrısı yapan ve tüm sivil ölümlerini kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edilmedi. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın sunduğu İsrail-Filistin çatışmasına yönelik karar tasarısı oylandı. Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' oy ve 4 de 'hayır' oyu ile reddedildi. Konseyde ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya 'hayır' oyu verdi.

Sivil vatandaşların ölümü kınandı

Rusya tarafından sunulan karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, bütün sivillerin ölümü kınandı. Rusya'nın tasarısına ek olarak Brezilya'nın sunduğu ve oylaması ileriki günlere ertelenen tasarıda ise "Hamas'ın düzenlediği terör saldırıları" kınarken, ateşkes yerine "insani duraksama" talep edildi.

En az 9 'evet' oyu gerekiyor

BM Güvenlik Konseyi’nde bir karar tasarının onaylanması için en az 9 'evet' oyu alması gerek. Ayrıca oylamada daimi üyelerden hiçbirinin sunulan tasarıyı veto etmemesi de gerekiyor.

Batılı devletler, dünyanın beklentilerini umursamıyor!

Oylamanın ardından konuya ilişkin açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin sunmuş olduğu tasarının yalnızca insani olduğunu vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi’nin yine "Batı bloku"nun bir takım bencil siyasi çıkarlarına rehin edildiğini belirtti.

Bölgedeki tansiyonun giderek arttığını ve ciddi boyutlara ulaştığını kaydeden Nebenzia, tüm dünya ülkelerinin İsrail, Filistin çatışmasındaki kanı durdurmak için BM Güvenlik Konseyi’nin vereceği kararı beklediğini söyleyerek, "Batılı devletler bu beklentileri ezdi." Şeklinde değerlendirmede bulundu.

‘‘Rusya, Hamas’ı kınamaktan kaçınıyor’’

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya'yı söz konusu tasarısını diğer ülkeler ile istişare etmeden sunmakla suçladı. "Bahsi geçen tasarı Hamas'tan hiçbir şekilde bahsetmiyor. Rusya, Hamas'ı kınamaktan kaçınarak masum sivillere gaddar bir şekilde davranan terör örgütünün üzerini örtüyor" şeklinde konuşana Thomas-Greenfield, bu durumun korkunç bir hamle olduğunu söyledi.

‘‘Filistinli sivilleri öldürmek İsrail’i güvenli kılmaz’’

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise BM Güvenlik Konseyi’ni Gazze Şeridi'nde 10 gündür devam eden ve 2 milyon kişiye yönelik düzenlenen saldırılara seyirci kalmakla suçladı. Binlerce insanın öldürüldüğünü, yaralandığını, terörize edildiğini ve yerlerinden edildiğini vurgulayan Mansour, "Daha fazla Filistinli kişiyi öldürmek İsrail devletini daha güvenli kılmayacaktır" şeklinde konuştu.

Katliamı durdurun!

Üç alanda acilen harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Mansour, "Halkımıza yönelik düzenlenen saldırılar acil bir şekilde durdurulmalı, Gazze Şeridi'ne engelsiz insani yardım erişimi acilen sağlanmalı ve vatandaşlarımızın zorla yerinden edilmesine bir an önce engel olunmalı" şeklinde konuştu. Sivil halkın her yerde korunması gerektiğini vurgulayan Mansour, "Çatışmanın uluslararası alana ve bölgeye yayılmasını engellemek istiyorsanız, katliamı durdurun" çağrısı yaptı.

İsrail-Filistin için son karar tasarısı 2016’da onaylanmıştı

İsrail-Filistin sorununa ilişkin son karar tasarısı 2018 yılında oylanmıştı. Gazze'de devam gerginlik sonucu ABD ile Kuveyt tarafından sunulan tasarılar reddedilmişti. BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail-Filistin sorununa ilişkin son karar tasarısı ise 2016 yılında onaylanmıştı. ABD'nin 'çekimser' yönde oy verdiği 2234 sayılı karar tasarısı 14 'evet' oyu ile kabul edilmişti.

Yorumlar (0)