Biden'dan "Gazze işgal edilmeli mi?" sorusuna yanıt

ABD Başkanı Joe Biden, katıldığı "60 Minutes" programında Gazze'deki çatışmalara ve Ukrayna-Rusya savaşına değindi. "Gazze işgal edilmeli mi?" sorusunu yanıtlayan Biden, "ABD'yiz biz. Tarihin en güçlü devletiyiz. İsrail ve Ukrayna'ya aynı anda destek verebiliriz." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 16.10.2023, 10:01 17.10.2023, 09:27 Hakan Öksüz
Biden'dan "Gazze işgal edilmeli mi?" sorusuna yanıt

CBS News kanalında yayımlanan 60 Minutes (60 Dakika) programına katılan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar hakkında konuştu. "İsrail savaş hukukuna uyacaktır, buna inanıyorum." diyen Biden, "Gazze'deki masum halkın, suya, ilaçlara ve gıdaya erişimi olacaktır böylelikle." şeklinde konuştu.

"Gazze işgal edilmemeli ama..."

Biden, "İsrail'in Gazze'yi işgaline destek verir misiniz?" sorusuna, "Gazze'yi işgal etmek çok büyük bir hata olacaktır. Oradaki sorun, aşırılıkçı Hamas'tan kaynaklanıyor. O saldırılar tüm Filistin halkını temsil etmiyor. Suçlusu da Filistinliler değil. Gazze'yi işgal etmemeliler anca oraya girip Hamas'ın ve Hizbullah'ın kökünü kazımaları gerekiyor." yanıtını verdi.

"İki devletli çözümü savunuyoruz"

Hamas'ın bütünüyle yok edilmesinin gerekli olduğunu kaydeden ABD Başkanı, "Her şeye rağmen oradaki Filistin devleti için bir yöntem bulunmalı. İki devletli çözümü savunuyoruz yıllardır. Bu artık ABD'nin politikasıdır. İsrail'in yanında barış içinde yaşamaları için 5 milyon Filistinli için bağımsız bir devletin kurulması önemli." ifadelerini kullandı.

"İsrail ve Ukrayna'ya aynı anda destek verebiliriz"

"Gazze ile Ukrayna'daki savaşlara ABD'nin aynı anda destek verebilmesi mümkün mü?" sorusuna "Tanrı aşkına!" tepkisini veren Başkan Biden, "ABD'yiz biz. Tarihin en güçlü devletiyiz. Her iki çatışma da ülkemizin güvenliğiyle alakalı. Ukrayna'daki amacım, savaş suçlusu Rusya lideri Putin'in, NATO ile komşu olan bağımsız bir ülkeyi işgal etmesini engellemekti. Avrupa'da patlak veren ve ABD'ni içine çekilmediği bir savaşa şahit oldunuz mu? Sürdürülebilir demokrasiyi savunuyoruz. Bu yüzden Ukrayna'nın savunması çok önemli." dedi.

Yorumlar (0)