Gazprom duyurdu: Avrupa'ya gaz akışı durduruldu!

Kuzey Akım Boru Hattı'nda yapılacak onarım çalışması nedeniyle Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışı tamamen durduruldu. Haberle birlikte kripto piyasasında bir miktar düşüş görüldü. Onarım çalışmasına ilişkin Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller'den açıklama geldi.

DÜNYA 02.09.2022, 21:59 Hakan Öksüz
Gazprom duyurdu: Avrupa'ya gaz akışı durduruldu!

Kuzey Akım 1 boru hattında yağ sızıntısının tespit edildiğini duyuran Rus petrol devi Gazprom, 29 Ağustos ile 2 Eylül arasında onarım çalışmasının yapılacağını bildirdi. Bu nedenle söz konusu tarihler arasında Avrupa'ya gaz verilemeyeceği kaydedildi. Avrupa'ya gaz akışının 3 gün süreyle durdurulacağına ilişkin haber, küresel piyasalarda düşüş yönlü hareketlere neden oldu. Bitcoin (BTC), 19 bin 700 dolar civarına indi. 

Aleksey Miller: Bakım çalışmasını ancak Kanada'da yapabiliriz!

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ise bahsi edilen sorunu çözmek için 3 günün yeterli olmayacağını bildirdi. Türbinlerin bakımının Kanada'daki fabrikada yapılabileceğini aktaran Miller, "Gaz kompresör ünitelerinin bakımlarını burada yapamayız. Bunu ancak Kanada'da gerçekleştirebiliriz. Bu da zaman alacaktır." açıklamasında bulundu. Rus devi Gazprom, yapılan ayrı bir açıklamada, "Avrupa'ya gaz akışının bütünüyle durduruldu. Bakım çalışmasından sonra gaz akışı devam edecektir." denildi. Gaz akışının hangi tarihte devam edeceğine ilişkin bilgi verilmedi. 

Boru hattında ne tür çalışmalar yapılacak?

Daha önce Portovaya gaz istasyonunda onarım çalışmasının yapılacağını bildiren Gazprom, bu çalışmanın Siemens şirketinin mühendisleri ile gerçekleştirileceğini aktardı. Siemens şirketinin teknik raporlarına göre boru hattında bazı çatlakların, deformasyonların ve yağ kaçaklarının tespit edildiği bildirildi. Bağlantı noktalarının sıkılacağı, yanan gazın tahliye edileceği ve emniyet valflerinin kontrolünün sağlanacağı ifade edildi.

Kanada yaptırımlara katıldı, bakım çalışmaları aksadı

Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akım Boru Hattı, Baltık Denizi altından Avrupa'daki ülkelere ulaşıyor. Yaklaşık bin 200 kilometre uzunluğa sahip hattın, gaz taşıma kapasitesinin 170 milyon metreküp olduğu belirtiliyor. Ukrayna'da başlayan savaş sonrası Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, ciddi etkiler yarattı. Rusya'ya yönelik uygulanan ambargolara Kanada'nın da katılması, Alman Siemens şirketi tarafından gerçekleştirilmesi gereken türbin motorlarının bakımının aksamasına yol açtı. 

Yorumlar (0)