Fransa, Rusya’ya karşı delil toplamak için Ukrayna’ya asker çıkarttı

Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediğine dair belgeleri tespit etmek isteyen Fransa, bir grup askerden oluşan araştırma ekibini İngiltere’ye gönderdi.

DÜNYA 12.04.2022, 15:10 13.04.2022, 09:44
Fransa, Rusya’ya karşı delil toplamak için Ukrayna’ya asker çıkarttı

Uluslararası basında yer alan haberlere göre Fransa İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, askerlerden oluşan ortak bir komisyon oluşturdu. Başkent Kiev ve çevresinde sivillerin öldürülmesi ve Mariupol’de de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddialar ile Rusya’nın savaş suçu işlediği yönündeki ifadeleri araştırmak isteyen Fransa, Ukrayna’ya askeri komisyon gönderdi. Rusya’nın savaş suçu işlediğinin kesinleşmesi halinde bunun cezasız kalmayacağını bildiren Fransız makamları, 2 adli top doktorunun, 15 teşhis uzmanı jandarmanın ve IRCGN’nin (Ulusal Jandarma Suç Araştırma Enstitüsü) ekiplerinin kanıt ve somut deliller toplamak konusunda Ukrayna ve tüm ülkelere yardımcı olacağını da kaydetti.

“Katliamlar araştırılacak”

Fransız makamları, konuyla ilgili şunları aktardı: “Gönderilen ekip, Ukraynalı ve uluslararası yetkililere katliamların araştırılması konusunda somut destek sağlayacak. DNA toplama, parmak izi belirleme, teşhis sistemi oluşturma konusunda Ukraynalı yetkililerle birlikte çalışılacak. Yetkililerle mutabakat içinde ilerleyecek olan komisyon, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulup kurulmayacağını da belirleyecek.”



Ekip, Lviv’e ulaştı

Fransa’nın Kiev Büyükelçisi Etienne de Poncins, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu: “Fransa’dan yola çıkan ekibi Ukrayna’nın Lviv şehrinde karşılamaktan gurur duydum. Fransa, bu tür bir yardımda bulunan ilk ülke oldu. Ekip, hemen işe başlayacak.” Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı da Fransa’nın gönderdiği ekibin tarafsız soruşturma yürütemeyeceği yönünde açıklamalarda bulundu. 

Kiev çevresinde 1222 ceset bulundu

Öte yandan Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, uluslararası basına yaptığı açıklamada, şimdiye kadar Kiev çevresindeki şehirlerde toplam 1222 sivilin cesedine ulaştıklarını ve bu kadar cesedin, Rusya’nın savaş suçu işlediğine yeterli kanıt olduğunu ifade etti. Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı ise Ukrayna’da Fransız vatandaşlarına yönelik muhtemel savaş suçlarının da incelendiği 3 farklı soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Yorumlar (0)