Fransa eylemlere rağmen emeklilik sistemini değiştirecek

Fransa Başbakanı Philippe, ülkede büyük eylemlere sebep olan emeklilik reformunu tamamlamaya kararlı olduğunu açıkladı.

DÜNYA 08.12.2019, 13:53
Fransa eylemlere rağmen emeklilik sistemini değiştirecek

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Le Journal du Dimance gazetesine verdiği röportajda 4 gündür ülke taşımacılık sistemini neredeyse felç edecek kadar büyük eylemlere sebep olan emeklilik reformu konusunda kendisinin ve hükümetinin süreci bitirme konusunda kararlı olduğunu ve Fransız halkının endişelerine de değineceklerini söyledi.

"Bugün yapılmazsa yarın acımasızca yapılacak"


Fransa Başbakanı Edouard Philippe

Başbakan Philippe; detaylı, ilerlemeci ve ciddi bir reform "bugün yapılmazsa yarın birileri tarafından çok acımasız şekilde yapılacağını" iddia etti. Başbakan, önümüzdeki Çarşamba günü emeklilik reformunun detaylarını açıklayacaklarını da belirtti.

Sendika liderleri şikayetçi

Fransa'nın güçlü sendika geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan CGT isimli sendikanın lideri Philippe Martinez ise hükümet geri adım atarak planları iptal edene kadar sendikasının eylemlerine devam edeceğini açıkladı. Hükümetin emeklilik reformu planında "iyi hiçbir şey yok" diyen Martinez, Başbakan Edouard Philippe için ise "İnsanların öfkelerini dinlemeli" dedi.

Macron sistemi değiştirmek istiyor

Image result for france pension protests

Fransa, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri içinde en cömert emeklilik planlarından birine sahip. Devletin katkı ve sorumluluklarının çok fazla olduğu sistem için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ekonomiyi özelleştirme ve emeklilik sisteminde reform yapma vaatlerinde bulunmuştu.

Sendikalar ve işçi birlikleri, önümüzdeki hafta Salı günü yeni bir gösteri düzenlemeyi planlıyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü düzenlenen ilk gösterilere başkent Paris'te 65 bin, ülke çapında ise 806 bin kişi katılmıştı.

Yorumlar (0)