Fransa'da psikologlardan protesto: 'Mesleğimizi ciddiye alın'

Fransa'nın başkenti Paris'te toplanan yüzlerce psikolog, kendi mesleklerinin yeterince ciddiye alınmaması sebebiyle protesto gösterisi düzenledi. 

DÜNYA 11.06.2021, 12:05 12.06.2021, 17:48
Fransa'da psikologlardan protesto: 'Mesleğimizi ciddiye alın'

Psikolog sendikaları, Fransa genelindeki kamu hastanelerinin bazı psikoloji birimlerinin bugün için grev kararı aldıklarını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’nın önünde toplandılar

Psikologlar ve psikoloji bölümü öğrencileri, statülerinin tanınması, mesleklerinin ciddiye alınması, sağlık hizmetlerine ücretsiz bir şekilde erişim, mesleklerine ve özerkliklerine saygı gösterilmesi, psikoloji hizmetlerine daha çok yatırım talepleri çerçevesinde Fransa Sağlık Bakanlığı’nın önünde toplandı.

Olay yerine gelen polis ekipleri, göstericilerin bakanlık binasından uzaklaşmalarını istedi fakat göstericiler, polislerin bu talebini reddetti. “Biz sizi dinliyoruz, artık siz de bizi dinleyin”, “Psikologlar kızgın”, “Kara Freud Günü”, “Psikologlar, hastaların hür iradesi için ciddiye alınmalı” şeklinde pankartlarla protesto düzenleyen göstericiler, sloganlar da attı.

“Hastalar, psikologlara özgür bir şekilde erişemeyecek”

Montfermeil Hastanesi bağımlılık biriminde görev alan Sophie adındaki psikolog, psikologların terapi yöntemi belirlemesini ve reçete yazmasını engelleyecek yasaların mecliste görüşüldüğüne dikkat çekti. Bu yasaların geçmesi halinde doktorların artık sadece reçete yazabileceklerini belirten Sophie, “Doktorlar, psikologların yerine karar verecek ve hastaların, psikologlara erişimi olmayacak” sözlerini kullandı.

Gösterilere katilan psikologlardan Leopoldine, Ulusal Mecliste görüşmelerin devam ettiği "Psikologlar Birliği"nin kurulması düşüncesine karşı olmadığını belirtirken, bu tarz bir oluşum için psikologların fikirlerinin öncelikle alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Leopoldine, kamu kurumlarında ve hastanelerinde psikologlara daha çok imkan tanınması gerektiğini ifade ederken, Laure ise psikologların mesleklerini hangi şartlarda gerçekleştirmek istediklerini hükümetin kontrol etmeye çalıştığını kaydetti. 

İşçi sendikalarının da katıldığı ve destek verdiği protesto, basın açıklamasından sonra sona erdi.

Yorumlar (0)