Florida'da kasırga etkili oldu, 1 milyon kişi elektriksiz kaldı!

Florida eyaletini vuran Ian Kasırgası, bazı binaların giriş katları ile otoparkların sulara gömülmesine neden oldu. Kasırga nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi elektriksiz kaldı. Bazı bölgelerde sel suları, araç boylarını aştı. Petrol şirketlerini uyaran ABD Başkanı Joe Biden, "Bunu benzin fiyatlarını artırmak için bahane olarak kullanmayın." dedi.

DÜNYA 29.09.2022, 09:24 30.09.2022, 08:51 Hakan Öksüz
Florida'da kasırga etkili oldu, 1 milyon kişi elektriksiz kaldı!

ABD'nin Florida eyaletinde yaşanacak fırtınaya karşı uyarılarda bulunan yetkililer, bölgede yaşayan 2,5 milyon kişiye tahliye emri vermişti. Çok sayıda kişi, eyaletin doğu bölgelerine doğru yola çıktı. Beklenen gerçekleşti ve Atlantik Okyanusu'nda etkili olan Ian Kasırgası, Florida sahillerini dövmeye başladı. Kasırgada erzaksız kalmak istemeyen vatandaşlar, marketlere akın etti. Yiyecek ve içecek reyonları boşaldı.

Sel suları, araçların boyunu aştı

Florida'ya ulaştığında "kategori 4" seviyesine ulaşan Ian Kasırgası, eyalette etkili olduğu ilk günde yıkımlara yol açtı. Kasırga nedeniyle pek çok bölgede su baskını yaşandı, 1 milyona yakın kişi elektriksiz kaldı. Eyaletin Fort Mayer şehrine ulaşan kasırgadan dolayı binaların giriş katları ile otoparklar, saatler içinde suya gömüldü. Bazı bölgelerde sel sularının, araçların boyunu aştığı kaydedildi.

Yaklaşık 1 milyon kişi elektriksiz kaldı!

Okyanus dalgalarını eyaletin için bölgelerine sürükleyen kasırga, bazı caddelerin göle dönüşmesine neden oldu. Sel sularının boyu bazı bölgelerde 2 metreye ulaştı. Sitesinden duyuru yapan "poweroutages.us", yaklaşık 1 milyon kişinin elektriksiz kaldığını aktardı. Hızı yer yer 240 kilometreye çıkan Ian Kasırgası, eyaletin kuzey bölgelerine doğru ilerleyişini sürdürdü. Zincir mağazalar, kasırganın ilerlediği bölgelerde yer alan birçok şubesini kapattı.

Birçok uçuş iptal edildi

Ian Kasırgası hakkında bilgilendirmeler yapan meteoroloji uzmanları, "karaya en yüksek hızda vuran kasırga" yorumunda bulundular. Fort Mayer kentindeki su seviyesinin 1965'ten beri hiç bu kadar yükselmediği belirtildi. Hava yolu şirketi American Airlines, kasırganın etkili olduğu ilk günde yaklaşık 600 uçuşunu iptal etti. Şirket, Florida'ya yakın eyaletlere yapılacak uçuşlarda yolcuların tarih değişikliği taleplerinin ücretsiz olarak yerine getirileceğini aktardı.

Biden'dan petrol şirketlerine uyarı: "Bahane olarak kullanmayın"

Florida'yı vuran Ian Kasırgası ile ilgili konuşan ABD Başkanı Joe Biden, petrol şirketlerini uyardı. Şirketlerin bu felaketi bir kazanca dönüştürmemesi gerektiğini kaydeden Biden, "Bunu bahane ederek fiyatları artırmayın. Bu uyarıyı tekrarlamak istemiyorum. Şu an benzin fiyatları nispeten düşük, daha da düşmeli. Kasırga, ülkedeki petrol üretiminin yalnızca yüzde 2'sini etkileyecek. Uzmanlar böyle söylüyor. Bu fırtına geçici. Bunun bahane olarak kullanılarak petrol fiyatlarının artırılması kabul edilemez. Bu konuda denetlemeler yapılacak." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)