Filistin’den Bahreyn'deki çalıştaya tepki!

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Dışişleri ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Danışmanı Nebil Şa’s, gelecek ay Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenmesi planlanan ekonomi çalıştayına atıfta bulunarak, “Her nerede olursa olsun, Trump ve avanesinin düzenlediği, halkımızın tüm haklarını çalmayı hedefleyen bir konferansa katılmayız.” açıklamasında bulundu.

DÜNYA 24.05.2019, 14:52 24.05.2019, 15:18
Filistin’den Bahreyn'deki çalıştaya tepki!

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Dışişleri ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Danışmanı Nebil Şa’s, gelecek ay Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenmesi planlanan ekonomi çalıştayının ‘Yüzyılın Anlaşması’ planının bir parçası olduğunu ifade etti. Şa’s, “Her nerede olursa olsun, Trump ve avanesinin düzenlediği, halkımızın tüm haklarını çalmayı hedefleyen bir konferansa katılmayız.” diye konuştu.

Şa’s, ABD iş birliğiyle Bahreyn’in ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan ‘Refah için Barış’ başlıklı ekonomi çalıştayına yönelik değerlendirmelerde bulundu. "Bizim Bahreyn'e karşı bir düşmanlığımız yok. Şayet bizi Trump'ın hedeflerinden uzak uluslararası düzeyde veya Arap ya da İslam ülkelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek herhangi bir toplantıya çağırmış olsaydı elbette gider katılırdık.” açıklamalarını yapan Şa’s, Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Mekke’de 30 Mayıs’ta düzenlenecek olan zirvede bu konu hakkındaki görüşünü kesin bir şekilde dile getireceğini söyledi.

"FİLİSTİN HALKININ MENFAATLERİNE HİZMET ETMİYOR"

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği üyesi ülkelerinin liderleri, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından Mekke’de 30 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan iki zirveye davet edilmişti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü 2017’de İsrail’in başkenti ilan etmesiyle birlikte Filistin yönetimi, ABD yönetiminin İsrail-Filistin barış görüşmelerinde herhangi bir rolü olmasını istemiyor.  

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Ureykat, gelecek ay Manama’da düzenlenmesi planlanan çalıştayın Filistin halkının menfaatlerine hizmet etmediğini söyleyerek, Filistin’in bu çalıştayda yer almayacağını ifade etmişti. Hamas da söz konusu çalıştaya katılmamaları için Arap ülkelerine çağrıda bulunmuştu. 

"REFAH İÇİN BARIŞ"

'Refah için Barış' çalıştayının, Filistin-İsrail meselesinin çözümü konusunda ABD tarafından yakın zamanda açıklanması beklenen 'Yüzyılın Anlaşması' planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor. 

Beyaz Saray basın ofisi, Bahreyn'in ABD ile iş birliği yaparak başkent Manama'da 25-26 Haziran'da düzenlenecek olan "Refah için Barış" adlı ekonomik çalıştaya ev sahipliği yapacağını açıklamıştı. Açıklamada "Refah için Barış, Filistin halkı ve bölge adına müreffeh bir gelecek için daha istekli ve başarılabilir çalışmalara fırsat tanıyacaktır." ifadelerine yer verilmişti. Aynı zamanda çalıştayın, sivil toplum, hükümet ve iş dünyasındaki liderlerin fikir alışverişinde bulunması, ekonomik yatırımlara destek vermesi ve stratejileri tartışması için büyük bir önem taşıdığından da bahsedilmişti. 

Yorumlar (0)