Fazla su içmek hayatını kaybetmesine neden oldu: Su zehirlenmesi nedir?

ABD’de 35 yaşındaki bir kadın ne kadar su içerse içsin susuzluğu geçmeyince litrelerce su içti. Ardından baygınlık geçirerek yaşamını yitiren 2 çocuk annesi kadının ölüm sebebinin su zehirlenmesi olduğu öğrenildi.

DÜNYA 04.08.2023, 15:12 Şeyda Gül
Fazla su içmek hayatını kaybetmesine neden oldu: Su zehirlenmesi nedir?

ABD'nin Indiana eyaletinde yaşayan Ashley Summers isimli bir kadın kocası ve iki kızıyla birlikte Temmuz ayının başında Freeman Gölü'nde tatile çıktı. Tatilin son gününde bir şeyler ters gitmeye başlamasıyla 35 yaşındaki Ashley sürekli susadığından şikayet ediyordu. Ne kadar su içerse içsin susuzluğunun geçmediği söyleyerek genç kadın litrelerce su içti.

Sadece 20 dakika içinde 2 litre su içti

WRTV'ye açıklamalarda bulunan kadının kardeşi Devon Miller, Ashley’in sadece 20 dakika içinde 4 şişe su içtiğini belirterek “Her biri yarım litre, toplamda 2 litre su. Bu insanların günlük içtiği miktara yakın” dedi.

Baş dönmesi ve inatçı bir baş ağrısı

Ne kadar içerse içsin susuzluğu geçmeyen 2 çocuk annesi kadının bunun yanı sıra baş dönmesi ve inatçı bir baş ağrısında vardı. Şikayetleri giderek artan genç kadın, tatil dönüşü evlerinin garajının önünde bayıldı. IU Health Arnett Hastanesi’nde tedavi altına alınan Ashley, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Su zehirlenmesinden hayatını kaybetti

Ashley'in kardeşi Devon, yaptığı açıklamada “Kız kardeşim Holly enkaz gibi bir sesle beni aradı. Ashley'nin hastanede olduğunu söyledi. Doktorların söylediğine göre beyninde şişlik vardı ve buna neyin neden olduğunu bilmiyorlardı” dedi.

Doktorların ölüm nedenini 'su zehirlenmesi' olarak açıkladığı belirten Devon, o ana kadar 'su zehirlenmesi' diye bir şeyden haberdar olmadıklarını söyledi.

Su zehirlenmesi nedir?

Bir kişinin aşırı su tüketmesi ya da altta yatan rahatsızlıklar nedeni ile böbreğin çok fazla su tutması olarak bilinen su zehirlenmesi sonucu beyin işlevi bozulur. Aşırı su tüketimi sonucu kanda su miktarı artar. Artan su miktarı başta sodyum olmak üzere elektrolitlerin kandaki yoğunluğunun azalmasına sebep olur.

Kandaki sodyum seviyeleri 135 mm/L’nin altına düştüğünde ise bu durum hiponatremi yani düşük kan sodyum düzeyine sebep olur. Kanda sodyum yoğunluğunun düşmesi sonucu hücrenin içine doğru sıvı geçişi olur. Hücrelerin şişer ve bu durum beyin hücrelerinde gerçekleştiğinde ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Su zehirlenmesinin belirtileri  

Su zehirlenmesi yaşayan insanlar bulantı, baş ağrısı, halsizlik, tansiyon düzensizliği ve kas ağrıları gibi belirtilerle karşı karşıya kalır.

Nadir görülen bir durum

IU Health Arnett Hastanesinden Dr. Blake Froberg, konuya ilişkin yaptığı açıklamada su zehirlenmesi kaynaklı ölümlerin çok nadir görüldüğüne dikkat çekti. Yaz aylarında dışarıda çalışan insanlarda ya da sıcak havada sık sık egzersiz yapan kişilerde bu durumun görülme ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Dr. Froberg, bazı kişileri bu riske daha açık hale getirebilecek bazı şeyler olduğunu söyledi. “Ancak genel olarak meydana gelen şey, vücudunuzda çok fazla su ve yeterli sodyum olmamasıdır” diyen doktor, daha sonra insanların elektrolit, sodyum ve potasyum içeren şeyler içmelerinin önemli olduğunu belirtti.

5 kişinin hayatını kurtardı

Ailesi, Ashley'in organ bağışçısı olduğunu ve kalbi, karaciğeri, akciğerleri, böbrekleri ve uzun kemik dokusunun bir kısmını bağışlayarak beş kişinin daha hayatını kurtardığını açıkladı.

Yorumlar (0)