Evo Morales Arjantin'e iltica etti

Arjantin Dışişleri Bakanı Felipe Sola, Bolivya'da istifa ettirilen eski Devlet Başkanı Evo Morales'in sığınmacı olarak Arjantin'e geldiğini açıkladı.

DÜNYA 12.12.2019, 18:33 12.12.2019, 18:59
Evo Morales Arjantin'e iltica etti

Dışişleri Bakanı Sola, telefonla katıldığı bir programda, Morales ve beraberindekilere dair, "Ülkeye giriş yapabilmeleri için kendilerine iltica hakkı verildi ancak şu anda sığınmacı statüsüne geçmek için gerekli işlemleri yapıyorlar ki bu farklı bir durum. İltica ile sığınma arasındaki fark, sığınma hususunda bazı şartlar var, ilticada böyle bir durum söz konusu değil." şeklinde konuştu.

Morales'in Arjantin'de olmaktan mutlu olduğunu aktaran Sola, "Bizden özel bir koruma da istemedi. Biz Morales'ten politik açıklamalar yapmamasını istiyoruz, kendisinden talebimiz bu." diye belirtti.

Seçilmiş değil, fiilî

Arjantin'in yeni Dışişleri Bakanı Sola, hükûmetinin Bolivya'da geçici devlet başkanlığı görevine getirilen Jeanine Anez'in kurduğu hükûmeti tanımayacağını, Anez hükûmetinin seçilmiş değil fiilî olarak göreve geldiğini kaydetti.

Morales'in yanı sıra eski yardımcısı Alvaro Garcia Linera, eski Bolivya Dışişleri Bakanı Diego Pary Rodriguez ile eski Sağlık Bakanı Gabriela Montano'nun da Arjantin'e geldiği ve sığınmacı olarak burada olacağı ifade edildi.

Daha önce Küba'ya gitmişti

Bolivya'da hem ordunun hem de muhalefetin baskılarına dayanamayıp istifasını sunan Morales, 12 Kasım'da Meksika'nın iltica teklifini kabul etmiş ve oraya gitmişti. Morales'in 6 Aralık'ta sağlık problemleri nedeniyle geçici olarak Küba'ya gittiği öğrenilmiş ancak Arjantin'e geleceğine dair bir haber çıkmamıştı.

Yorumlar (0)