Esad'dan seçim için kimyasal silah hazırlığı: Muhaliflere gözdağı

Bölgedeki kaynaklarda, 26 Mayıs'ta Suriye’de Devlet Başkanlığı seçimlerinden önce Beşşar Esad’ın, kendisine oy vermeyecek kişilere gözdağı vermek amacıyla kimyasal silah kullanmaya hazırlandığı iddia ediliyor.

DÜNYA 25.05.2021, 12:30 25.05.2021, 18:39
Esad'dan seçim için kimyasal silah hazırlığı: Muhaliflere gözdağı

Suriye Devlet Başkanlığı seçimleri kapsamında başvuran 51 adaydan Suriye Anayasa Mahkemesinin göstermelik olarak seçtiği 2 adayla seçime girmeye hazırlanan Esad, iddiaya göre seçimi kazanmak için farklı yollara başvuruyor.

Kimyasal silah iddiası

Suriye’de 26 Mayıs’ta yapılacak Devlet Başkanlığı seçiminde, 51 aday müracaat etmiş olmasına rağmen Suriye Anayasa Mahkemesi tarafından 2 aday göstermelik olarak seçilerek Esad’la birlikte seçime girecek. Esad ise seçim bölgelerinde yürüttüğü faaliyetlerinde, kendisine oy vermeyecek olanları cezalandıracağını aleni bir şekilde ilan eden girişimlerini sürdürüyor. Suriye’de, özellikle ülkenin kuzey bölgesindeki muhalifler, bölgedeki terör örgütleri dışında rejim bölgesindeki toplumun içinde de Esad’a oy vermeyecek ve muhalif olan çok fazla sayıda Suriyeli’nin olduğu belirtiliyor.

Bölgedeki kaynaklar, mevcut duruma ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Esad'ın, sandığa göstermelik olarak gidecek 2 adaya rağmen işi şansa bırakmaya niyeti yok. Kendisine oy vermeyecek olanları cezalandırmak için kimyasal silah kullanımına ilişkin talimatı verdiği öne sürüldü. Rejim yönetiminin, kimyasal silah kullanması ise Suriye’de daha önce de gündeme geldi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, geçtiğimiz haftalarda kimyasal silah kullandığını ispat ettiği Suriye'nin üyelikten sağlanan tüm imtiyaz ve haklarını askıya almıştı. Suriye siyasetinin odağında kendisini gören, önümüzdeki dönemde de bu amacından vazgeçmeyeceği belirlenen Esad'ın, kimyasal silah dahil olmak üzere başkan seçilebilmek için her türlü kirli yola başvurabileceği yorumları yapılıyor.

Yorumlar (0)