Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

DÜNYA 07.10.2019, 09:35
Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, görüşmede iki ülke arasındaki meselelerin yanı sıra Fırat'ın doğusunda kurulacak güvenli bölge hakkında da fikir alışverişi sürdürüldü.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG-PKK terör örgütünün yok edilmesi ve Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünü kolaylaştıracak şartları oluşturacağından güvenli bölgenin kurulmasının öneminin altını çizdiği belirtildi.

Türkiye görüşmede Suriye'deki DEAŞ'a karşı mücadelesini sürdüreceğini vurgularken, bölgede bir daha böyle bir problemin ortaya çıkmaması için bilumum tedbiri alacağını ifade etti. Ankara ayrıca Washington'un iki ülke arasındaki mutabakatlara uymadığını bir kez daha belirterek Washington'ın izlediği askerî ve güvenlik bürokrasisinin iki ülke arasındaki ilişkileri az da olsa sarstığını söyledi.

Telefon görüşmesinde ABD Başkanı Trump'ın gelecek ay Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Washington'da bir görüşme yapmaya davet ettiği bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan telefon görüşmesi açıklamasına göre ise, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." denildi.

Washington'ın açıklamasında, DEAŞ'ı yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde yer almayacağı vurgulandı.

Washington'ın Suriye'de tutuklanan terör örgütü DEAŞ üyesi vatandaşları geri almaları için Almanya, Fransa ve birçok AB ülkesine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin hiçbirinin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi.

Açıklamada, "Türkiye bundan sonra, ABD'nin son iki yıldır, bölgede ele geçirdiği DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)