Dünyanın gözü Ukrayna’da: İlk “savaş suçu davası” başlıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşta yaklaşık 3 aylık sürenin sonuna gelinirken ve NATO ile Finlandiya arasında yakınlaşma yaşanırken Ukrayna’dan yeni bir hamle geldi. Ukrayna mahkemeleri, ilk savaş suçu davasını görmek üzere hazırlanıyor. İlk duruşma ise 21 yaşındaki Rus askeri Vadim Shysimarin’in yargılanması hakkında olacak.

DÜNYA 13.05.2022, 16:20 13.05.2022, 16:36
Dünyanın gözü Ukrayna’da: İlk “savaş suçu davası” başlıyor

Rusya-Ukrayna savaşında çeyrek senelik zaman dilimi geride kalıyor. Tüm dünya liderlerinin beklediğinden daha uzun süren savaş, iki ülkenin de büyük kayıplar vermesine sebep oldu. Rus askerleri Ukrayna’da asker sivil ayrımı yapmadan insanları öldürmeye devam ederken Batı ülkeleri de Ukrayna’ya maddi manevi desteği vermek konusunda adeta birbirleriyle savaşıyorlar. Rusya, yaptırımlarla birlikte küreselde iyiden iyiye yalnızlaşırken son olarak Finlandiya’nın “NATO’ya başvuracağız.” duyurusuyla birlikte Moskova hükümetinde gergin dakikalar yaşanıyor. Tüm bu gelişmelerin gölgesinde ise Kiev hükümeti, yeni bir yola giriyor: yargı yolu.



Savaş suçu davaları başlıyor

Ukrayna, savaşın dönüm noktası sayılacak savaş suçu davalarını başlatıyor. Ukraynalıları öldüren ve Ukrayna sınırları içerisinde yakalanarak gözaltına alınan Rus askerlerin yargılanacağı bu dava için mahkeme heyetleri ve savcılar hazırlandı. Tüm dünya kamuoyu tarafından merakla beklenen dava sürecinde ilk duruşmada 21 yaşındaki Rus askeri Vadim Shysimarin’in yargılanacağı açıklandı. Shysimarin, 62 yaşındaki bir Ukraynalı sivili öldürmekten suçlanıyor. Shysimarin’in şu anda Kiev’de tutuklu bulunduğu ve Kantemirovskaya tank tümeninin komutanı olduğu ifade edildi. Çavuş rütbesine sahip olan 21 yaşındaki asker, savaşın başlangıcından yalnızca 4 gün sonra Chupakhivka köyünde silahsız, bisiklete binen ve telefonla konuşan bir sivili öldürmüştü. Bunu gören Ukraynalı savaşçılar, Shysimarin ve beraberindeki askerlere karşı saldırıya geçmek istemiş ancak çavuş ve askerleri, bir araca binerek hızla bölgeden uzaklaşmıştı. 

Rusların 11 bin savaş suçu var

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Rusların savaş sürecinde kaydettiği suç sayısının 11 binden fazla olduğunu vurguladı. Venediktova, SBU’nun (Ukrayna Gizli Servisleri), savaş suçlarına dair belge ve bilgileri topladıklarını ifade ederken 21 yaşındaki asker için 10-15 sene arasında hapis veya müebbet hapis isteneceğini kaydetti. Sivillerin, kadınların ve çocukların öldürülmesinin ve kadınlara tecavüz edilmesinin savaş suçu sayıldığı dünya düzeninde UNICEF’in bildirisine göre yalnızca nisan ayında 100’den fazla çocuk Ukrayna’da hayatını kaybetti. 



İki dava daha başlatılacak

Ukrayna’da yakın zamanda başlatılacak olan 2 savaş suçu davası daha bulunuyor. Bunlardan biri, cinayet ve tecavüzle suçlanan Rus askeri Mihail Romanov’un gıyabında yargılanması. Romanov’un mart ayında Kiev yakınlarındaki bir köyde bir eve zorla girdiği, bir adamı öldürdüğü ve sonrasında eşine defalarca tecavüz ettiği; kadını ve çocuğunu ise silahla tehdit ettiği ileri sürüldü. Bu duruşmaların, NATO konusunda hayli canı sıkılan Vladimir Putin’in dikkatini başka yöne çekeceği ve üzerindeki baskıları artıracağı düşünülüyor. 

Savaşta son durum ne?

Bölgeden gelen bazı haberlere göre Rus kuvvetleri ülkenin doğu ve kuzeyinde ilerlemeye çalışıyorlar. Son günlerde ise Yılan Adası’nda çatışmalar yeniden başladı. Bu savaşın artık Batı Karadeniz kıyılarını kontrol altına almak için gerçekleştirilecek bir savaşa dönüşmesi bekleniyor. Öte yandan Ukrayna kuvvetleri, en büyük ikinci şehir olan Harkov ve çevresindeki bölgeden Rus kuvvetlerini tamamen temizleri. Harkov’un 40 kilometre doğusunda bulunan Siverskiy Donets nehrinin kıyıları da dahil olmak üzere tüm bölge Ukrayna tarafından kontrol altına alındı. Ancak Poltava çevresinde füze saldırıları hala devam ediyor. Rus ordusu dün Kharkiv ve Donetsk’e saldırılar düzenledi, Ukrayna’nın İHA ve roketleri imha edildi.

Yorumlar (0)