Finlandiya, NATO üyeliği için başvuru yapacağını açıkladı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının devam etmesi, bölgedeki diğer ülkelerin yeni adımlar atmasına neden oldu. Bu kapsamda ülkelerinin güvenliğini korumaya çalışan Finlandiya, NATO üyeliği için başvuru yapacağını duyurdu. Ayrıca İsveç de NATO'ya katılma kararını gündemine aldı.

GÜNDEM 12.05.2022, 12:46
Finlandiya, NATO üyeliği için başvuru yapacağını açıkladı

Finlandiya hükümeti NATO üyeliği için başvuru yapacağını açıkladı. Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ile Başbakan Sanna Marin yaptıkları ortak açıklama ile Finlandiya’nın daha fazla gecikmeden NATO ittifakına başvuru yapmasının gerektiğini belirtti.

"Finlandiya savunma ittifakını güçlendirecek"

Rusya'nın kendilerine de saldırmasından şüphelenen Finlandiya, bugün NATO üyeliğine ilişkin duyuru yaptı. Finlandiya’nın savunma ittifakını güçlendireceğine dikkat çeken duyuruda, “Karar verme zamanı artık yaklaştığına göre, parlamenter gruplar ile partilere bilgi vermek için ortak kararımızı bildiriyoruz. NATO üyeliği halinde Finlandiya'nın güvenliği güçlendirecektir. Finlandiya, NATO üyesi olarak bütün savunma ittifakını da güçlendirecektir. Finlandiya daha fazla gecikmeden NATO üyeliği için başvurmalı. Biz alınan bu kararın uygulanması için gerekli olan ulusal adımların birkaç gün içinde hızlı şekilde atılacağını bekliyoruz” açıklamalarına yer verildi.

NATO Genel Sekreteri: Finlandiya ile İsveç’i hızlıca almak istiyoruz

Finlandiya ile İsveç NATO'ya üye olmak için hazırlıklarını sürdürürken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg da konuyla ilgili olarak iki ülkeyi de üye birliğe hızlıca dahil etmek istediklerini belirtmişti.

İsveç'in de önümüzdeki günlerde NATO'ya üye olması kararını duyurması bekleniyor.

Yorumlar (0)