Çocuklara yönelik cinsel istismar “papalık sırrı” olmaktan çıkarıldı!

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, kilise üyelerinin çocuklara yönelik gerçekleştirdiği cinsel istismar vakalarına ilişkin getirilen “papalık sırrı”nın kaldırıldığını duyurdu.

DÜNYA 17.12.2019, 21:32 17.12.2019, 22:10
Çocuklara yönelik cinsel istismar “papalık sırrı” olmaktan çıkarıldı!

Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, çocuk pornografisi suçu için koyulan yaş sınırının 14’ten 18’e yükseltildiğini; çocukların cinsel içerikli görüntülerini bulundurmanın ve dağıtmanın “en büyük suç (delicta graviora)” kapsamına geçirildiğini açıkladı.

Cinsel istismar raporları ülkelerin yargı makamlarına iletilebilecek!

Vatikan Adalet Sarayı ve Piskoposluk arşivlerinde tutulan; cinsel istismar raporları “papalık sırrı” kapsamından çıkarıldı. İlgili yazılı belgeler artık gerekli durumlarda ülkelerin yargı makamlarını iletilebilecek.

Cinsel istismar vakaları “papalık sırrı” başlığında gizleniyordu!

Kilisede cinsel istismar vakaları, “papalık sırrı” başlığından Vatikan Devlet Sekreteri Pietro Parolin’in imzasıyla gizli arşivlere kaldırılıyordu.

Katolik Kilisesinin itibarı; dünyanın birçok yerinde, papaz ve kilise mensuplarının karıştığı çocuk istismarı suçlamalarıyla sarsılmıştı.

Papa, geçtiğimiz yıl çocuk istismarına ilişkin rakamların ciddiyetini dünya kamuoyuyla paylaşmış ve rahiplerin aleyhinde süren 2 bin cinsel taciz davasının vuku bulduğunu ve sürecin yavaş işlediğini bildirmişti.

"Utanç ve üzüntü" verici

Şili’den Avustralya’ya, birçok Katolik mezhepli ülkede, on binlerce çocuk istismarı vakasının meydana geldiği belirtilmişti. Vatikan bu durum için “utanç ve üzüntü” duyulduğu açıklamasında bulunmuştu.

Din adamları, Şubat ayında cinsel istismar skandallarına ilişkin toplantı yapmıştı.

Eleştiriler,  somut ve etkili çözüm bulunamadığı yönünde!

Dünyanın dört bir yanından Katolik kilisesini protesto etmek için gelen cinsel istismar mağdurları, Vatikan’ı somut ve etkili çözüm bulamamakla tenkit etmişti.

Yorumlar (0)