İsrailli Bakan'dan skandal açıklama: ‘Gazze'de yaşamak istiyorum’

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze Şeridi'ndeki kontrolün savaş sonrasında tamamen İsrail'e ait olması gerektiğini belirtti. Ben-Gvir, "Gazze'de yaşamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

DÜNYA 21.05.2024, 20:20 22.05.2024, 18:19 Buse Önder
İsrailli Bakan'dan skandal açıklama: ‘Gazze'de yaşamak istiyorum’

İsrail'in Maariv gazetesinde yer alan habere göre, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin göç ettirilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Ben-Gvir, yaklaşık 8 aydır saldırı altında olan Gazze'de yaşayan yüz binlerce Filistinliye "gönüllü göç" çağrısında bulundu.

Ben-Gvir, Gazze Şeridi'nde geniş alanlarda yerleşim birimlerinin inşasını istediğini belirterek, "Savaştan sonra Gazze Şeridi'nde kontrolün tamamen İsrail'de olması gerektiğini savunuyorum. Mümkünse Gazze'de yaşamak istiyorum. En öncelikli şey Filistinlileri gönüllü göçe teşvik etmektir. Yüz binlerce Filistinlinin göç etmesi durumunda yerleşim birimlerine geri dönmenin ötesinde geniş alanlara açılma imkanı olacak" diye konuştu.

Gazze’de yerleşim birimi

Ben-Gvir'in başını çektiği aşırı sağcı İsrailli Bakanlar, sık sık Gazze'de yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşa edilmesi çağrısı yapıyor. Ocak ayı sonunda Batı Kudüs'te düzenlenen bir konferansta, Gazze'de yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri kurulması konusu ele alındı.

Bu toplantıya Ben-Gvir başta olmak üzere çok sayıda İsrailli Bakan da katıldı.

Gazze’de son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023'te "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e kapsamlı bir saldırı düzenledi. İsrail, bu saldırılarda 1200 İsraillinin hayatını kaybettiğini ve 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 35 bin 647 Filistinli öldü. Ölenler arasında 15 bin 103 çocuk ve 9 bin 849 kadın bulunuyor. Ayrıca, 79 bin 852 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, sivil altyapı, hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınarak ciddi hasar gördü.

Yorumlar (0)