Çip çözümüne 3 trilyon dolarlık yatırım şart!

Otomotivde başlayıp elektronik sektöründe de hissedilen çip tedariki sorunu giderek büyürken talebin karşılanması için gelecek 10 yılda Ar-Ge ve sermaye harcamaları için yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım gerektiği belirtiliyor.

DÜNYA 07.05.2021, 16:41 09.05.2021, 09:00
Çip çözümüne 3 trilyon dolarlık yatırım şart!

Koronavirüs salgınının etkisiyle otomotiv sektöründe başlayıp küresel bir soruna neden olan çipler, ekonomilerin vazgeçilmez unsurları olarak kendinden söz ettirdi.

Çip nedir?

Yarı iletken bir malzeme üzerine yüksek teknoloji kullanılarak elektronik devrelerin basılması olarak bilinen çip, elektrikle çalışan bütün cihazların neredeyse hepsinin içinde yer alıyor.

Kredi kartı, telefon, tablet ve bilgisayarda

Kredi kartı, telefon, tablet, bilgisayar, ev elektroniği ürünleri ve otomobillerin üretiminde çiplerden yararlanılıyor.

Dijital ekonominin ana unsuru niteliğinde olan çiplerin tedarikinde, başta otomotivde olmak üzere elektronik sektörüne de yayılan küresel bir sorun sürerken üreticiler gittikçe artarak biriken talebi karşılamak amacıyla yoğun şekilde çalışıyor.

Kısa sürede çözülmeyebilir

Çip sıkıntısının üretimde neden olduğu aksamalar sonucunda milyarlarca dolarlık zarar beklenirken sektör temsilcileri çip sıkıntısının kısa sürede çözülemeyeceğini düşünüyor.

Çip için yüksek oranda Ar-Ge ve sermaye gerek

Çipler, ülkeler arasındaki rekabetin önemli öğelerinden biri olarak görülürken çip üreticileri artan talep için yatırımlarını yoğunlaştırıyor.

Dünyanın birçok ülkesinde otomobil fabrikaları çip yetersizliği nedeniyle üretime ara verirken ülkeler modern bir çip fabrikası kurarak çip sanayinin gelecek zamanda gelişmesini ve yeterli çip tedariğinin sorun olmaktan çıkmasını istiyor.

Tasarımı ve üretimi oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan ve yarı iletken olarak bilinen çipler için yüksek oranda Ar-Ge ve sermaye gerekiyor.

3 trilyon dolarlık yatırım!

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) ile Boston Consulting Group'un raporu, gelecek 10 yıl için çiplere yönelik artan talebin karşılanmasının yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir yatırımla mümkün olacağını belirtiyor.

Raporda, elektronik tasarım otomasyonu, çip tasarımı ve gelişmiş üretim ekipmanları gibi Ar-Ge yoğun üretim faaliyetlerinde ABD başı çekerken, Doğu Asya, sağlam altyapıya ve nitelikli iş gücü gerektiren yonga üretiminde öne çıkıyor.

Çin’se daha az yetenek ama sermaye isteyen montaj, paketleme ve test konusunda liderlik söz konusu.

En çok ticareti yapılan 4'üncü ürün

Çipler, ham ve rafine petrolle otomobillerden sonra dünyada ticareti en çok yapılan 4'üncü ürün özelliği taşıyor.

Dünya çip tüketiminde  %25'lik payı olan ABD ve Çin'in bu alandaki en büyük pazarlar oldukları biliniyor.

Çip üretiminin %75’i Asya’da

Çip üretiminin yaklaşık %75'i Çin ve Doğu Asya'da yoğunluk gösteriyor.. 

Dünyanın en gelişmiş çip üretim kapasitesinde iki ülke öne çıkıyor: Güney Kore ve Tayvan.

Bu ülkelerde doğal afet, altyapı sorunları veya benzer sorunlar ortaya çıktığında çip temininde büyük kesinti sorunlarının ortaya çıkacağı söyleniyor.

Çip tedariğinin tamamen yerel özellik kazanmasının büyük oranda maliyet artışına neden olacağı ve çip fiyatlarında %35-65 arasında bir artışa da neden açacağı tahmin ediliyor.

Şirketler destek yokluyor

Dünyada gelişmiş çipleri TSMC, Samsung ve Intel gibi şirketler üretiyor. Intel, Avrupa'da çip üretimi için fabrika kurma konusunda politikacılardan 10 milyar dolarlık destek talebinde bulunuyor.

Intel’den yeni fabrika

Çip talebinin birkaç yıl içinde ciddi ölçüde artması düşünülürken ABD'li çip üreticisi Intel'in Avrupa ülkeleriyle yeni fabrika için önümüzdeki yaza anlaşma sağlayacağı konusunda bilgiler paylaşılıyor.

Nitelikli çalışan sıkıntısı

Nitelikli çalışanlar, çip gibi Ar-Ge yoğun bir sektör için kritik öneme sahip konumda.  Çip üretiminde gelecek yıllarda inovasyonun hızına uyum sağlayacak niteliği yüksek olan çalışan sıkıntısı yaşama riskinin bulunduğu da belirtiliyor.

Yorumlar (0)