Çinli büyükelçiden NATO'ya suçlama: Rusya'yı kışkırttılar!

Ukrayna'daki savaşın en büyük sorumlularından birinin NATO olduğunu söyleyen Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye, "Yıllarca doğu yönlü genişleyerek Rusya'yı kışkırttılar. Bunu güvenlik tehdidi olarak algılayan Rusya da harekete geçti." dedi.

DÜNYA 27.05.2022, 20:29 Hakan Öksüz
Çinli büyükelçiden NATO'ya suçlama: Rusya'yı kışkırttılar!

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili görüşlerini Europe 1 radyosuna açıklayan Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye, NATO'nun savaştaki sorumluluğunun görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

"NATO, uzun süredir doğuya doğru genişliyor"

NATO'nun sürekli olarak doğuya doğru genişlediğini kaydeden Lu Shaye, "Biz, Çin ulusu olarak bütün devletlerin toprak bütünlüğüne saygılıyız. Bütün devletler, egemenliklerini savunabilmeli. Ancak bununla beraber Rusya-Ukrayna savaşının çıkmasında NATO'nun da büyük suçu var. NATO'nun doğuya doğru genişlemesi, Rusya'yı kışkırttı. Bu da Ukrayna'daki krize neden oldu." dedi.

"NATO'nun genişlemesinin 5 dönemi var"

NATO'nun doğu genişlemesinin 5 dönemi bulunduğunu kaydeden Büyükelçi Lu Shaye, "Bu genişlemeden Batılıların kendisi de bahsediyor. NATO'nun genişlemesi, Rusya için ciddi bir tehdit oluşturdu. Başka ülkelerin güvenliğini yıllarca tehdit ettikten sonra hiçbir sorumluluğunuzun olmadığını söylemek, gerçekçi değil." ifadelerini kullandı.

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusu!

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği süreciyle ilgili de konuşan Lu Shaye, "Bizce NATO üyeliğinden ziyade tarafsızlık statüsü, bu ülkeler için daha koruyucu olacaktır. Bizim Rusya ile stratejik bir ortaklığımız var. Ancak bu ortaklık, Ukrayna'daki savaşın bir tarafı olduğumuz anlamına gelmiyor." dedi.

"ABD, çevreleme stratejisi uyguluyor"

Rusya ile kurdukları stratejik ortaklıktan da bahseden Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye, "ABD, 'çevreleme stratejisi' uygulayarak bizi ve Rusya'yı baskı altına almak istiyor. Zaten öncelikli stratejik amaçlarının bizi zayıflatmak olduğunu açıkça dile getirdiler." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)