Çin'den Pompeo'ya: Asılsız eleştirilerini kes!

Çin ve ABD arasındaki gerilim, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun sözlerine Çin'den yanıt gelmesiyle yeniden arttı.

DÜNYA 08.11.2019, 14:58 08.11.2019, 15:03
Çin'den Pompeo'ya: Asılsız eleştirilerini kes!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz ay Çin'i yöneten Komünist Parti'ye yönelik sert açıklamalarda bulunmuştu. Komünist Parti'nin Çin'i yönetim şeklini eleştiren ve Pekin yönetiminin "uluslararası hakimiyet" kurmanın peşinde olduğunu iddia eden Pompeo'ya Çin'den cevap gecikmedi. Mike Pompeo, Çin'in başını çektiği "Tek Kuşak Tek Yol" girişimini ve Sincan'da Uygur Türklerinin haklarının ihlal edilmesini sert bir şekilde eleştirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı'nın eleştirilerine ilk olarak "kötü niyetli bir saldırı" diyen Çin, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang aracılığıyla daha sert bir yanıt verdi. Günlük bir toplantının çıkışında konuşan Shuang, Pompeo'nun Çin siyasi sistemine saldırısını ve Çin'i bir tehdit olarak görmesini "ideolojik önyargılarla yapılmış bir yorum" diye eleştirdi.

Geng Shuang, "Mike Pompeo, Çin halkı ve Çin Komünist Partisi arasında bir ayrım ve düşmanlık yaratmaya çalışyor" dedi ve "Komünist Parti her daim Çin halkının çıkarlarını temsil etti ve korudu, bu sayede de halkın güvenini ve sadık desteğini kazandı" diye ekledi.

Shuang, "Çin halkı ve partiyi ayırmaya çalışmak bir provokasyon çabasıdır ve kaybetmeye mahkumdur" diyerek Çin halkının ve Komünist Parti'nin birbirlerinden ayrı tutulamayacağının altını çizdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Mike Pompeo'nun yorumlarının oldukça tehlikeli olduğunu ve ABD Dışişleri Bakanlığı pozisyonuna hiç yakışmadığını da söylemeliyiz" dedi.

Geng Shuang, "Pompeo'nun yorumları, Çin karşıtı olarak siyasi konumunu güçlendirmeye yönelik kötü niyetini ortaya koymaktadır" diyerek Çin hakkındaki "asılsız eleştirilerini kesmesi" gerektiğini söyledi.

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının bitirilmesi yönünde atılan adımlar yavaş yavaş karşılık bulmaya başlamışken Pompeo üzerinden başlayan yeni bir Çin-ABD gerginliğinin, ticari anlaşmaya etkisinin ne olacağı meeak ediliyor.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin ve ABD; Güney Çin Denizi'ndeki uyuşmazlıklar, ABD destekli ve Çin'in hak iddia ettiği Tayvan ve özellikle Sincan bölgesindeki insan hakları yüzünden oldukça gergin ikili ilişkilerin içinde.

Yorumlar (0)