Kast sistemi can aldı

Hindistan'da iki çocuk sahibi çift, kast dışı evlilik yaptıkları gerekçesiyle yakınları tarafından taşlanarak öldürüldü.

YAŞAM 08.11.2019, 14:57 11.11.2019, 11:47
Kast sistemi can aldı

Hindistan basınında yer bulan haberlere göre, 3 yıl önce evlerinden kaçarak evlenen Rameş ve Ganava, ailelerini ziyaret etmek adına köylerine döndü.

Polis yetkililerinin yaptığı açıklamada genç çiftin kadının erkek kardeşi, amcası ve bazı yakınları tarafından taşlanarak öldürüldüğü söylendi. 

Genç kadının erkek kardeşi, amcası ve cinayete karışanlardan bir kişinin daha yakalandığını ifade eden yetkililer, soruşturma sürecinin başladığını açıkladı.

Ailelerinin onayı olmadığı için kaçarak evlenen çift 3 yıldır Bangalor'da yaşıyordu ve 2 çocuk sahibiydi.

Hindistan'da oran çok yüksek

Ülkede kast dışı evlilik yaptıkları için çok sayıda çift yakınları tarafından öldürülüyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre dünyada bir yılda işlenen 5 bin töre cinayetinin 1000'i Hindistan'da yaşanıyor.

Kast sistemi nedir?

Kast sistemi temel olarak bir sosyal tabakalaşma formudur. Halkın kan bağına ve mesleklerine göre çeşitli tabakalara ayrıldığı bir form olan kast sistemi oldukça katı kurallara sahip.

Hindistan kast sistemi

Sistemde en kötü durumdaki tabaka "paryalar"dır. Öyle aşağı görülen bir tabakadır ki hukuken tanınmazlar, bu kastta olan insanlara dokunmak dahi uygun değildir. Paryalara uygulanan kurallardan bazıları şöyle:

Köy ve kasabalarda yaşayamazlar.
Geceleri şehirde ve köyde dolaşamazlar.
Gündüzleri üzerlerinde parya olduklarını belirten bir simge ile dolaşmak zorundalar.
Sadece ölülerden kalan kıyafetleri giyebilirler.
Kast sistemi içinde yer alan kimseye dokunamazlar.

Kastlar arasındaki ilişkide de birbirinden ilginç kurallar göze çarpıyor:

Kastlar arası geçiş ve evlilik mümkün değil.
Bir Hindu kendisinden aşağı kastta olan biriyle aynı sofrada bulunamaz. Aşağı kasttan birinin pişirdiği yemeği de yiyemez.
Üst kastlardan ya da kendi kastından birini öldüren kişi idam cezası alır. Ancak alt kasttan birini öldüren kişi idam cezası almaz.
Meslekler babadan oğula geçer.
Kast kurallarına uymayan birine verilen en büyük ceza kasttan çıkarılmaktır. Bu doğrudan toplumdan dışlamak anlamına da geliyor.

Kast sistemi günümüzde nasıl?

Hindistan'da bu katı kast sistemi 1975 yılında bir kanunla kaldırılmıştı. Kanuna göre alt kastlara yapılan ayrımcılık tamamen yasak durumda. Bağımsızlığın ardından ise kastlar arası geçişi kolaylaştırmayı amaçlayan birçok yasa yürürlüğe girmişti. Alt kastlarda bulunan insanlara ise eğitim ve istihdam gibi konularda pozitif ayrımcılık uygulanmakta. Ancak bu tür uygulamalar Hindistan için oldukça yabancı.

Kentlerde yaşayanlar için kastla ilgili modern gelişmelere ayak uydurmak daha kolay olsa da, kırsal kesimde yaşayan halk hâlâ evlilik ve yemek gelenekleri anlamında kast sistemine sıkı sıkıya bağlı. Üstelik siyasi partiler de belli kastların desteğini almak için çalışmaya devam ediyor.

Yorumlar (0)