"Cesetlerini çiğner, kemiklerini parçalarız."

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping), Çin'in bölünmez bütünlüğünü tehlikeye atacak her türlü harekete çok sert karşılıklar vereceklerinin altını çizdi.

DÜNYA 14.10.2019, 12:05 15.10.2019, 14:14
"Cesetlerini çiğner, kemiklerini parçalarız."

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping), Çin'i bölmeye yönelik her türlü hareketin "çiğnenmiş cesetler ve parçalanmış kemiklerle son bulacağını" ifade etti. Cinping ayrıca, "bu girişimleri destekleyen dış güçler boş hayaller kurmamalı" mesajını verdi.

Çin Devlet Televizyonu CCTV'nin (China Central Television) açıkladığı bilgilere göre, Cinping bu açıklamaları dün Nepal ziyareti esnasında yaptı. Nepal Başbakanı Khadga Prasad Oli ile buluşma sırasında Hong Kong'daki güncel durumun da tartışıldığı bildirildi. 

Yaklaşık 20 haftadır Hong Kong'da Çin yönetimine karşı protestolar devam ediyor. Çin yönetimi ayrıca Tibet ve Uygur'daki durum için de dünya kamuoyunda baskılarla karşı karşıya.

22 yıldır ilk ziyaret

1997 yılından bu yana herhangi bir Çin Devlet Başkanı, Nepal'i ziyaret etmemişti. Bu ziyaret çerçevesinde Şi Cinping, Khadga Prasad Oli ile iki ülke arasındaki demir yolu bağlantısının genişletilmesi de dahil olmak üzere birçok farklı ticarî sözleşmenin imzalanması bekleniyor. 

Nepal Başbakanı Oli de açıklamasında Nepal'deki Çin karşıtı faaliyetlere izin vermeyeceklerini ifade etti.

Hong Kong, Sincan ve Tibet

Hong Kong'da Çin'in siyasi otoritesinin zorlu bir sınavdan geçtiği bir dönemde Cinping'in yaptığı açıklamalar dikkat çekiyor. Suçluların Çin'e iadesini öngören ve tepkiler üzerine Hong Kong Başyöneticisi Carrie Lam'in "tasarı öldü" açıklamasına rağmen Hong Kong'daki gösteriler büyük çaplı protestolara evrilmişti. Hong Kong'daki krizin, Çin'le ABD arasında ticaret savaşının büyüdüğü bir dönemde meydana gelmesi dünya kamuoyunda büyük soru işaretleri oluşturuyor.

Washington, 30'a yakın şirketi kara listeye aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong'da protestoların bastırılması sürecinde "kötü bir şey olması hâlinde" Çin'le müzakerelerin zorlaşacağını hatta çıkmaza girebileceğini söylemişti.

Uygurların yoğun olarak yaşadığı Sincan bölgesindeki insan hakları suistimallerinden dolayı geçtiğimiz hafta Washington yönetimi Pekin merkezli 28 şirketi kara listeye almıştı.

Pekin yönetiminin bölgedeki milyonlarca kişinin "radikalleşmesini" engellemek için bu insanları "rehabilitasyon" ya da "meslekî eğitim" kılıfı altında gözetim kamplarında hapsetmesi global anlamda tepkilere sebep olmuştu.

Yorumlar (0)