Uygur Türkleri yapay zekâyla keyfî gözaltına alınıyor

ABD, 28 Çinli teknoloji organizasyonunu, yazılımlarını Uygur Türklerine yönelik “kötüye kullandığı” iddiasıyla kara listeye aldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.10.2019, 13:28 12.10.2019, 23:42
Uygur Türkleri yapay zekâyla keyfî gözaltına alınıyor

Çinli 28 teknoloji organizasyonu arasında hem devlet kurumları hem de yapay zekâ kameralarıyla gözetim ekipmanları konusunda uzmanlaşmış teknoloji şirketleri bulunuyor.

“insan haklarının ihlâlleri ve suiistimalleri”

Kara listeye alınan 28 teknoloji organizasyonu artık Washington’dan onay almadan ABD şirketlerinden ürün satın almalarını yasaklayan varlık “listesinde” bulunuyorlar. Bu durum ABD’nin Çin’e karşı uyguladığı ilk ticaret engeli değil. BBC’ye konuyla ilgili bilgi veren bir ticaret departmanı, 28 teknoloji örgütünün uygulamaları için “insan haklarının ihlâlleri ve suistimalleri içerdiğini” aktardı.

Azınlık Müslümanları yapay zekâ kullanarak keyfî gözaltına alıyorlar

Aynı ticaret departmanı; teknoloji şirketleri Çinin baskı kampanyasını yapay zekâyla uyguladığını, “Uygurlara, Kazaklara ve diğer Müslüman azınlık gruplara karşı ileri teknoloji gözetim yapılarak keyfî gözaltına almalar gerçekleşiyor.” diyerek aktardı.

Kültürel soykırım yapılıyor

Çin’in Sincan eyaletinde, toplama kamplarına toplanan Uygur Türk’lerine sistematik bir şekilde kültürel soykırım yapıldığı iddiaları tüm dünyada yankı buluyor. Çin, toplama kampı iddialarına Uygur Türklerine “meslekî eğitim” verildiğini açıklayarak karşı çıkmıştı.

Engellenen firmalar listesinde “Hikvision”, “Dahua Technology”, “Megvii Technology” gibi yüz tanıma teknolojisinde dev firmalar bulunuyor.

Hikvision, 6 milyar dolarlık geliriyle yüz tanıma teknolojisinde dünyanın en büyüğü.

Yorumlar (0)