"Çin, Uygur Türklerine hudutsuz bir hak ihlali yapıyor!"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Uygur Türklerine yaptığını "zulüm" ve "hudutsuz bir insan hakları ihlali" olarak nitelendirdi.

DÜNYA 10.10.2019, 13:50 10.10.2019, 13:59
"Çin, Uygur Türklerine hudutsuz bir hak ihlali yapıyor!"

Çarşamba günü Amerikan televizyon kanalı PBS'ye konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yapılanlar için "Bu yapılanlar sadece hudutsuz bir insan hakları ihlali değil, biz ne Çin'in ne de dünya üzerindeki herhangi bir devletin bu tür davranışlarda bulunmasını doğru bulmuyoruz." dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in yapılanlar hakkında bir sorumluluğu olup olmadığı hakkında sorulan soruya ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Xi Jinping ülkesini adeta bir tank bölüğü komutanı gibi yönetiyor, ülkenizde yaşanan şeylerden o ülkenin lideri olarak tabii ki siz sorumlusunuz." ifadelerini kullandı.

Uygur Türklerine yapılanlar ticaret savaşını derinleştirdi

Çin şirketleri için bir kara liste oluşturan ABD, Çin'in Uygur Türklerine yaptığı zulümden dolayı genişletti ve başka birtakım önlemler de aldı. ABD, Çin'in bir çok yapay zeka ve teknoloji şirketini de listeye ekledi ve Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisi'nde Uygur Türklerine yapılanlarla ilişkili olduğu düşünülen yöneticilere vize yasağı koydu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz Pazar günü tüm ülkelere Çin'in etnik Uygur Türklerini iade etme talebine karşı koyması çağrısında bulunmuştu. Pompeo, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yaptıkları için "kendi vatandaşlarını ortadan kaldırma çabası" benzetmesi yapmıştı.

Çin'e yönelik uluslararası tepkiler büyüyor

Birleşmiş Milletler uzmanları ve Uygur Türkleri için protesto yapan eylemciler, en az 1 milyon Uygur Türkünün ve Müslüman etnik azınlıkların Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde toplama kamplarına yollandığını bildiriyor.

Çin, Uygur Türklerine yaptığı zulmü inkâr ediyor ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananların "Çin devletinin iç işleri" olduğunu iddia ediyor.

15 aydır ABD'yle bir ticaret savaşı içinde bulunan Çin, Hong Kong'da yaşananları da ABD müdahalesine bağlıyor ve bağımsızlık hakkının ihlal edildiğini iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Hong Kong hakkında "İnsan hakları ihlal edildiği sürece nerede olursa olsun bu konuları gündeme getirmeye devam edeceğiz. Başkan Donald Trump'ın da ifade ettiği gibi Hong Kong'da yaşananların insanî bir şekilde kontrol almasını diliyoruz." demişti.

Yorumlar (0)