Çad: Ülkeyi tamamen temizledik

Son 10 yılda binlerce insanını kurban veren Çad, topraklarından Boko Haram’ı tamamen temizlediğini duyurdu.

DÜNYA 07.04.2020, 07:44
Çad: Ülkeyi tamamen temizledik

Çad hükümeti, topraklarındaki Boko Haram terör örgütüne ait tüm unsurları temizlediğini duyurdu.

Hükümet Sözcüsü Oumar Yaya Hissein, geçen hafta başlatılan Bohoma Gazabı operasyonuna ilişkin yabancı basına açıklamalarda bulundu. "Çad topraklarında tek bir Boko Haram unsuru kalmamıştır." ifadelerini kullanan Hükümet Sözcüsü Oumar Yaya Hissein, operasyona dair net bilançoyu yakında paylaşacaklarını ifade etti.

Diğer yandan Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi’nin ofisinden yapılan açıklamada, Çad ordusunun Çad Gölü’nün ülkeye ait bölgesindeki adaların tümüne baskın gerçekleştirdiği ve buraların terör örgütü Boko Haram teröristlerinden temizlendiği kaydedildi. Açıklamada, ordunun Boko Haram terör örgütü üyelerini Nijer ve Nijerya sınırları içinde takip ettiği belirtildi.

Terör örgütü Boko Haram'ın Çad Gölü eyaletindeki Bohoma şehrinde Çad ordusuna ait birliklere 23 Mart'ta gerçekleştirdiği saldırıda 98 asker hayatını kaybetmişti.

Çad ordusu 31 Mart’ta aynı eyalette ve eyalet sınırındaki Nijer ile Nijerya'ya ait bölgelerde terör örgütü Boko Haram'a karşı "Bohoma Gazabı" operasyonunu başlatmıştı. Operasyon kapsamında, sınır ötesi bölgelere 5 bölük asker sevk eden Çad ordusu, Boko Haram terör örgütüne ait 5 üssü yok etmişti.

Boko Haram

Nijerya'da 2000'li senelerin başından bu yana varlık gösteren Boko Haram terör örgütünün 2009 senesinden bu tarafa gerçekleştirdiği kitlesel şiddet eylemlerinde 20 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Boko Haram terör örgütü, 2015 yılından bu güne kadar Nijerya'nın sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar gerçekleştiriyor.

Boko Haram terör örgütünün, Çad Gölü Havzası'ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)