Bulgaristan’da 3'lü koalisyon hükümeti düştü

Bulgaristan’da 6 aydır görev başında olan Başbakan Kiril Petkov’un 3’lü azınlık hükümeti, Meclis'te yapılan güvenoyunda çoğunluğu sağlayamadı.

DÜNYA 23.06.2022, 10:55 24.06.2022, 09:08
Bulgaristan’da 3'lü koalisyon hükümeti düştü

Mecliste oy çoğunluğu bulunan muhalefetin isteği üzerine gerçekleştirilen güven oylamasına, 240 milletvekilinden 239'u katılım sağladı. Milletvekillerinden 123'ü hükümet aleyhine oy verirken, 116 milletvekili hükümete destek gösterdi. Bu şekilde hükümet, Meclis'ten güvenoyu çoğunluğunu sağlayamayarak düştü.

Muhalefet baskılıyordu

Koalisyon hükümetinin ortaklarından popülist Böyle Bir Halk Var (İTN) Partisi, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya ile ilgili stratejisini bahane göstererek 8 Haziran tarihinde koalisyondan çıkmıştı. Parlamento Başkanı Nikola Minçev de 16 Haziran günü muhalefetin baskılaması ile koltuğunu bırakmak zorunda kalmıştı.

Gösteri yaptılar

Hükümete karşı ortak duruş sergileyen muhalefet bugün erken saatlerde oy birliğini öne sürerek genel oturumunun yapılmasını sabote etti.

Oylama esnasında Kiril Petkov’a destekte bulunanlar meclisin önünde, karşı duranlar ise arkasında gösteri yaptı.

3’lü koalisyonda kimler vardı?

3'lü koalisyon hükümetinde Demokratik Bulgaristan Partisi (DB), Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve Değişime Devam Partisi (PP) bulunuyordu.

Anayasal prosedür ne şekilde işleyecek?

Anayasaya göre Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Meclis’te çoğunluğa sahip olan Değişime Devam Partisi'ne (PP) yeniden hükümeti kurma vazifesi verecek.

PP’nin bu vazifelendirmede başarısız olması halinde kabine oluşturma görevini, eski başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi devam ettirecek.

İki partinin kabine oluşturamaması halinde ise cumhurbaşkanı, erken seçim yapılması için tarih belirlemeden ilk olarak kendi isteğine göre meclisten 3’üncü bir siyasi güce kabine kurma vazifesi verecek.

Ülkede erken seçim yolun gidilirse Cumhurbaşkanı Rumen Radev, parlamentodan çekilerek, ülkeyi yönetecek geçici bir teknokratlar hükümeti oluşturacak.

Bulgaristan’da halk, 2021 senesinde 3 defa parlamento seçimi yapmıştı. Kiril Petkov hükümeti 13 Aralık 2021’de güvenoyu alarak vazifesine başlamıştı.

Yorumlar (0)