Brezilya parlamentosundan Devlet Başkanı’na 9 suçlama 

Brezilya parlamentosu, Devlet başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı 9 adet suçlama yayınladı. Suçlama raporunun onaylanmasıyla birlikte Bolsonaro’nun yakın zamanda ifadesinin alınması bekleniyor. 

DÜNYA 27.10.2021, 09:40 27.10.2021, 17:54
Brezilya parlamentosundan Devlet Başkanı’na 9 suçlama 

Brezilya Devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun 9 farklı suçla suçlandığı raporda yeni bir gelişme yaşandı. Parlamentoda yapılan oylamada 4 ret oyuna karşı 7 kabul oyu alınarak rapor kabul edildi.  

Bolsonaro, insanlığa karşı suç işledi 

Parlamento üyeleri, Covid-19 salgınıyla mücadelede Bolsonaro’nun ihmalkar davrandığını ifade ederken araştırma komisyonu, bu ihmalkarlığı değerlendirmek için kuruldu. Bolsonaro’nun 9 farklı şekilde “insanlığa karşı suç işlediğini” belirten üyeler, sağlık ve salgın önlemlerinin yeterince alınmadığını ve bu sebeple kendisi hakkında adli işlemlerin başlatılması gerektiğini ifade etti. 



Bolsonaro’nun oğulları da suçlanıyor 

Cumhuriyet Başsavcısı Augusto Aras’a ve Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes’e sunulacak rapor nezdinde Devlet Başkanı’nın yakın zamanda ifadeye çağırılması bekleniyor. Kongre üyelerinin insanlığa karşı suç işlemekle itham ettiği ilk Brezilya Devlet Başkanı olan Bolsonaro’ya karşı Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na da suç duyurusunda bulunulacak. 

Raporda, suçlanan kişiler arasında yalnızca Bolsonaro’nun değil aynı zamanda oğullarının, eski Sağlık Bakanı’nın ve bazı eyalet valilerinin de ismi geçiyor. Toplamda 80 kişinin isminin geçtiği raporda Bolsonaro’nun halkı çok kez sosyal mesafe kuralına uymamaya teşvik ettiği ve kalabalık ortamlarda maske kullanımına karşı çıktığı ifade edildi. 

YouTube ve Facebook, Bolsonaro’nun videolarını kaldırdı 

Bolsonaro’nun yanlış bilgi yaydığının ifade edildiği raporda ayrıca kendisinin sosyal medya hesaplarının da süresiz olarak askıya alındığı ve videolarının sosyal medya platformunda kaldırıldığı da belirtildi.  

Bolsonaro, geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayında Covid-19 aşısı hakkında açıklamalar ve eleştirilerde bulunmuştu. YouTube, Bolsonaro’nun hesabını 1 hafta askıya almış ve çekilen videolar da Facebook ve Instagram’dan kaldırılmıştı.  

Suça teşvik ettiği belirtiliyor 

Raporda Bolsonaro’nun insanları suça teşvik ettiği, kamu fonlarını usulsüz kullandığı, sağlık önlemlerini ihlal ettiği, belgelerde tahrifat yaptığı, görevinin onuruna saldırdığı gibi suçlamalar yer alıyor. 

Yorumlar (0)