Bolsonaro'dan yerlilere karşı bir adım daha!

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, yerli halkın yaşadığı bölgelerde madenciliğe izin veren bir yasa teklifinde bulundu. Bolsonaro, teklifini bir "rüya" olarak nitelerken yerliler "soykırım teklifi" dedi.

DÜNYA 06.02.2020, 11:16
Bolsonaro'dan yerlilere karşı bir adım daha!

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Çarşamba günü yerli halkın arazilerini madencilik, tarım ve hidroelektrik enerji santrallerine açan bir yasa teklifinde bulundu. Teklife göre diğer yatırımcıların yanı sıra yerliler de bu sürece katılabilecek.

64 yaşındaki Brezilyalı lider, yasa teklifi hakkında "Umarım bu rüya gerçekleşir. Artık asıl adımı Kongre'nin atması gerekiyor" diye konuşurken yerli halkın liderleri yasa teklifini bir "soykırım teklifi" olarak niteledi. Amazon bölgesindeki yerli topraklarının büyük kısmı, Bolsonaro'nun yasa teklifinden etkilenecek.

"Eğer yapabilseydim bu insanları Amazon bölgesine hapsederdim"

İklim değişikliği konusundaki şüpheciliğiyle tanınan Bolsonaro, "Çevreciler tarafından baskılanacağız. Eğer yapabilseydim, çevreyi çok sevdikleri için bu insanları Amazon bölgesine hapsederdim" diye konuştu.  600 yerli halk lideri ise Amazon eyaletindeki Mato Grosso'da buluşarak Bolsonaro hükümetinin "soykırım, etnik kırım ve çevre kırım" adımlarını lanetledi.

Dias'ın atanması da yerlileri öfkelendirdi

Brezilya'da yerli halkı öfkelendiren bir diğer adım ise Brezilya Adalet Bakanlığı'ndan geldi. Çarşamba günü yapılan açıklamada bakanlığın eski misyoner Ricardo Lopes Dias'ı "Funai" adıyla bilinen yerli işleri bölümünün başına atadığı belirtildi. Yerli kabile liderleri, Dias'ın atamasını yerli sağlığı ve kültürüne "açık bir tehdit" olarak betimledi. Peru sınırında bulunan Matses topluluğunun liderleri, Dias'ın 2000'li yıllarda Matses nüfusunu manipüle ederek koyu dindar bir köy kurmaya çalıştığını belirterek duruma tepki gösterdi.

Brezilya, resmi olarak Amazonlar'da 28 yerli ve izole kailenin bulunduğunu belirtiyor. Devlet Başkanı Bolsonaro ise daha önce yaptığı açıklamalarda yerli toplulukların Brezilya toplumuna entegre edilmesi gerektiğini söylerken yerlilerin yaşadığı toprakların ilerlemeye engel olduğunu ve ulusal bütünlüğe tehdit yarattığını öne sürmüştü.

Yorumlar (0)