BM Sekreteri: “Etiyopya’da gözlerimizin önünde insani felaket yaşanıyor”

BM Sekreteri Guterres, Etiyopya’nın kuzeyindeki güvenlik güçleri ve isyancılar arasında devam eden çatışmalara ilişkin “Gözlerimizin önünde insani bir felaket yaşanıyor. Bu çatışmalar ülke içinde siyasi, insani ve ekonomik sonuçlar doğuracak.” açıklamasında bulundu.

DÜNYA 27.08.2021, 09:06 29.08.2021, 09:39
BM Sekreteri: “Etiyopya’da gözlerimizin önünde insani felaket yaşanıyor”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Etiyopya’nın durumu hakkında BM Güvenlik Konseyi’ne bilgilendirmede bulundu. 10 ay öncesinde ülkenin kuzeyinde başlayan çatışmaların kuzeydeki Tigray kentinin dışına taştığını ve güvenlik güçleri ile isyancıların arasındaki olayların hem ülke hem de bölge için büyük insani, ekonomik ve siyasi sonuçlar doğuracağını bildirdi.

“Gözlerimizin önünde insani bir felaket yaşanıyor”

Guterres: “Tigray’daki askeri cephe hatları, Afar ve Amhara bölgelerine ulaşıyor. Etiyopya’daki diğer aktörler ile bölgesel silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Taraflar çatışmalarına derhal son vermeli. Kışkırtıcı söylemler ve etnik ayrımcılıklar ülkenin sosyal dokusunu parçalıyor. Şu anda hali hazırda en az 400 bin kişi de kıtlık koşullarına benzer durumla karşı karşıya bulunuyor.”



Çatışmalar, Kasım 2020’de başladı

Tigray eyaletini yöneten isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), 3 Kasım 2020 tarihinde Etiyopya’nın Kuzey Komutanlığı birliklerine saldırmıştı. Buna karşılık olarak Başbakan Abiy Ahmed de TPLF’ye karşı askeri harekat kararı almıştı. Eyalette yaşayan bir milyondan fazla kişi ise tahliye edilmişti.

Etiyopya’da hükümete bağlı güvenlik güçleri operasyon başlatmış ve Tigray eyaletinin başkenti Mekelle’yi ele geçirmişti. Fakat çatışmalar, bu süreçten sonra daha da şiddetlenmişti. Komşu ülkeye destek olmak için sınırlar içine giren Eritre kuvvetleri ise Etiyopya güvenlik güçleri ile birlik olarak bölgede işkence, tecavüz ve katliam yapmakla suçlanıyor.

STK’lar ve BM, hali hazırda kıtlıkla mücadele eden ülkede çatışmaların da yaşanması konusunda endişe duyuyor. BM Dünya Programı’na göre 1 Haziran 2021’de bölgedeki nüfusun yüzde 91’i olan 5,2 milyon kişi, acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

Yorumlar (0)