BM "güvenli bölge" için ekip kuruyor!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşünü sağlamak amacıyla Suriye'nin kuzeydoğusunda kurmayı planladığı "güvenli bölge" teklifini incelemek üzere bir ekip kuracak.

DÜNYA 02.11.2019, 09:12
BM "güvenli bölge" için ekip kuruyor!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın brifinginde, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Guterres'in, görüşme sırasında Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) ile olan güçlü iş birliği ve örgüte desteğini takdir ettiğini belirten Haq, Cenevre'de süren Suriye Anayasa Komitesi toplantısına ve siyasi sürece tam destek vurgusu yapıldığını kaydetti. 

"Güvenli bölge teklifini incelemek ve görüşmeler yürütmek için ekip kuracak"

Haq, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Genel Sekretere Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşünü sağlayacak yeni yerleşim yerleri planını sunduğuna ve Guterres'in de mültecilerin geri dönüşlerinin gönüllü, güvenli ve onurlu olması ilkelerini vurguladığına dikkat çekerek, "Genel Sekreter, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (güvenli bölge) teklifi incelemek ve Türk yetkililerle görüşmeler yürütmek için bir ekip kuracağı bilgisini verdi." ifadesini kullandı.

Haq, söz konusu görüşmede, Yemen, Libya ve Orta Doğu barış süreci dahil olmak üzere diğer konular hakkında yapıcı görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti. 

Genel Sekreter Guterres'in, Türkiye'nin iklim değişikliği hususundaki eylemlerine destek amaçlı kalkınma ortaklarıyla mutabakatını desteklediğini kaydeden Haq, Guterres'in Türkiye'ye Gebze'de kurulan Teknoloji Bankasına olan finansal desteği için de teşekkür ettiğini ifade etti. 

Yorumlar (0)