BM'den Türkiye'ye teşekkür mesajı

Antonio Guterres, Ukrayna ile Rusya arasında 200'ü aşkın savaş esirinin takas edilmesindeki rolünden ötürü Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

DÜNYA 22.09.2022, 21:40 23.09.2022, 16:48
BM'den Türkiye'ye teşekkür mesajı

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde dışişleri bakanlarının iştirakiyle düzenlenen oturumda, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bitecek gibi görünmediğine işaret etti.

Putin'in seferberlik yönündeki kararının 'rahatsız edici ve tehlikeli' olduğunu kaydeden Guterres, bu adımla sulhtan uzaklaşıldığını ve çok daha fazla kan döküleceğini dile getirdi.

Guterres, "Bu manasız savaş, Ukrayna'ya ve bütün dünyaya korkunç ve sınırsız zarar verme potansiyeline sahip." diye konuştu.

Ukrayna'daki ayrılıkçıların sözde referandum planlarının da çok endişe verici olduğunu vurgulayan Guterres, kuvvet kullanarak başka bir ülkeyi ilhak etmenin BM Anlaşması'nı ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

ICC'nin (Uluslararası Ceza Mamkemesi), Ukrayna'daki insan hakları ihlallerine yönelik tahkikat başlattığını anımsatan Guterres, taraflara ICC ile iş birliği yapma çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan ve Türkiye'ye teşekkür

Guterres, Rusya ve Ukrayna arasında 200'ü aşkın savaş esirinin takas edilmesinin müspet bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, "Bu anlaşmadaki rollerinden ötürü Suudi Arabistan ve Türkiye hükümetlerine teşekkürlerimi iletiyorum." dedi.

Ülkemizin desteğiyle temmuzda Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan tahıl sözleşmesi sayesinde de 4,3 milyon metrik tonu aşkın gıda ve tahılın ihracının gerçekleştiğini anımsatan Guterres, gıda ve tahıl taşıyan gemilerin Yemen, Afrika ve Afganistan dahil toplam 29 ülkeye gittiğini söyledi.

Guterres, Birleşmiş Milletler'in Rusya ile amonyum nitrat dahil olmak kaydıyla Rus gübre ve gıda ürünlerinin global pazarlara ulaşımı için bir mutabakat da imzaladığını sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile sürdürdüğü diplomasi trafiği neticesinde Ukrayna ve Rusya arasında 200 savaş esiri takasının gerçekleştirildiğini bildirmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta bulunan Türkevi'nde basın mensuplarına ABD ziyaretini yorumladığı söyleşide, ülkemizin arabuluculuğunda yapılan esir takasının savaşın sona erdirilmesi yolunda çok önemli bir adım olduğunu kaydederek, Ukrayna ve Rusya arasında sulhun tesisine yönelik gayretlerin sürdüğünü ifade etmişti. 

Esir takasına imkan tanıdıkları için Zelenskiy ve Putin'e teşekkürlerini ileten Erdoğan, "Tüm bu süreçte çaba sarf eden tüm arkadaşlarıma da teşekkürlerimi iletiyorum." sözlerini sarf etmişti. 

Yorumlar (0)