Biden, Afganistan işgalini bitirme kararını savundu

Biden, Afganistan işgalini bitirme kararının doğru olduğunu söyleyerek, Afgan ordusunun bu kadar kısa süre içerisinde çökmesini öngörmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

DÜNYA 01.09.2021, 00:28
Biden, Afganistan işgalini bitirme kararını savundu

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Afganistan'dan çekilme sürecinin sona ermesinin ardından Beyaz Saray'da bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına, "Geçtiğimiz gece Kabil'de, ABD, Afganistan'daki 20 senelik savaşını bitirdi. Bu, ülke tarihindeki en uzun savaştı." sözleriyle başlayan Biden, ABD'nin 120 bini aşkın kişiyi tahliye ederek tarihindeki en büyük hava yoluyla tahliyesini de başarıyla tamamladığına işaret etti.

Biden, Afganistan'daki tahliye operasyonunu 'olağanüstü bir başarı' olarak isimlendirirken, Kabil'de görev alan askeri ve diplomatik personele teşekkür etti.

"Taliban'a karşı güçlü duracaklarını varsayıyorduk"

Geçtiğimiz nisan ayında Afganistan'daki savaşı sona erdirme kararı aldıklarını ve geri çekilmek için son gün olarak 31 Ağustos'u belirlediklerini belirten Biden, "Beklenti, 20 senedir eğittiğimiz ve ekipman desteğinde bulunduğumuz 300 bini aşkın Afgan ulusal kolluk kuvvetinin Taliban ile iç savaşta güçlü duracağıydı. Fakat Afgan hükümetinin bir süre direneceği varsayımının hiç de doğru olmadığına şahit olduk." şeklinde konuştu.

Biden, ABD'nin yine de her türlü duruma karşı hazırlıklı olduğunun altını çizerek, mart ayından beri Afganistan'dan ayrılmak isteyen ABD vatandaşlarına ulaşmaya başladıklarını, 17 gün evvel de tahliyelerin başladığını anımsattı.

"Sonu gelmeyen savaşı uzatmayacağım"

Göreve başladığında Taliban'ın 2001 yılından beri askeri olarak en kuvvetli pozisyonunda olduğunu dile getiren Biden, kendisine gerginliği tırmandırmak ya da çıkmak arasında iki seçenek kaldığını belirtti.

Biden, "Ben bu sonu bir türlü gelmeyen savaşı uzatmayacağım, sonu gelmeyen çıkışı uzatmayacağım. Ordumuzun Kabil Havaalanı'ndaki operasyonları bitirmesi, askeri ve sivil danışmanlarımın ortak önerisiydi." diye konuştu.

Bazı şahısların kendisini daha evvel Afganistan'dan tahliyeleri başlatmadıkları için eleştirdiğini söyleyen Biden, "Buna kesinlikle karşı çıktığımı söyleyebilirim. Haziran ya da temmuz ayında tahliyeleri başlattığımızı ve çok sayıda askeri eve getirdiğimizi düşünün. Yine iç savaşın ortasında havaalanına akın olurdu." görüşüne yer verdi.

Yorumlar (0)