Berlusconi’nin basına sızan ses kaydı, İtalya'yı karıştırdı

İtalya’nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi’nin basına sızan ses kaydı, ülke gündemine bomba gibi düştü. Kayıt altına alınan o anlarda Berlusconi, “Putin, doğum günüm sebebiyle bana 20 şişe votka gönderdi, çok hoş da bir mektup yazdı. Ben de kendisine aynı şekilde hoş bir mektup yazarak Lambrusco şişeleri yolladım” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 19.10.2022, 11:53 20.10.2022, 09:25
Berlusconi’nin basına sızan ses kaydı, İtalya'yı karıştırdı

Forza Italia (FI) Partisi Genel Başkanı Silvio Berlusconi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Önceki gün partisinin üst düzey yetkilileri ile basına kapalı bir grup toplantısı yapan Berlusconi, burada Putin ile tekrar irtibat kurduğunu ve kendisiyle ‘hediyeleştiğini’ açıkladı. Berlusconi’nin grup toplantısında yaptığı konuşmanın ses kaydı, La Presse Haber Ajansı tarafından paylaşıldı. 

“O, beni ilk 5 dostundan biri olarak açıklamıştı”

Basına sızan ses kaydında Berlusconi, “Ben Vladimir Putin ile tekrar bağlantı kurdum. Doğum günüm sebebiyle bana 20 şişe votka gönderdi, çok hoş da bir mektup yazdı. Ben de kendisine aynı şekilde hoş bir mektup yazarak Lambrusco şişeleri yolladım. O, beni ilk 5 dostundan biri olarak açıklamıştı. Rus bakanlar, birçok kez İtalya’yı kendilerine düşman olarak gördüklerini söylediler. Ukrayna’ya verdiğimiz destekten dolayı savaş halinde olduğumuzu söylüyorlar. Ben bu konuda şahsi görüşümü açıklamak istemiyorum. Çünkü bu konu hakkında konuşursam felaket olur. Ancak yaşananlardan çok ama çok endişeliyim” dedi. 

Berlusconi yalanladı

ANSA Haber Ajansı ise söz konusu ses kaydına ilişkin yayımladığı haberde, “Silvio Berlusconi aynı toplantıda, Ukrayna’nın NATO’ya girmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Berlusconi, böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumunda dünya savaşının çıkabileceğini vurguladı” iddiasını paylaştı. Ülke siyasetinin ilk gündem maddesi haline gelen ses kaydı, Berlusconi ve Forza Italia Partisi tarafından yalanlandı. Konuya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Berlusconi, “Bunların hepsi hikaye” dedi. 

“Haberlerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor”

Forza Italia Partisi Genel Başkan Yardımcısı Antonio Tajani ise yaptığı açıklamada, “Basında yer alan haberlerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Bunlar tamamen senaryodan ibaret. Söz konusu doğum günü hediyeleri ise 2008 yılından kalma bir konu. Hem Berlusconi’ye hem de partimize karşı bir karalama kampanyası başlatıldığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

“Putin, Ukrayna’da savaşa itildi”

Berlusconi ve partisinden gelen yalanlamalara rağmen İtalyan basını, her iki liderin de her sene birbirlerinin doğum gününü kutlamaya devam ettiklerini yazdı. 23 Eylül’den bir televizyon kanalına demeç veren Silvio Berlusconi, “Putin, Ukrayna’da savaşa itildi. Normal şartlar altında Rus ordusunun 1 haftada Kiev’e girmesi ve yeni hükümeti kurup geri dönmesi gerekiyordu. Ancak Batı dünyası Ukrayna’yı çok ciddi şekilde silahlandırdı ve hiç beklenmedik bir direniş hareketi ortaya çıktı” demişti. Berlusconi’nin bu sözleri, büyük tepki toplamıştı. 

“Sağ koalisyonun bu anlayış çerçevesinde ilerlemesine izin verilmemeli”

Berlusconi’nin ses kaydına ilişkin görüşlerini paylaşan Demokratik Parti lideri Enrico Letta, “Bu çok ciddi bir konu. İtalya’nın, bu yeni çoğunluk partileriyle Rusya’ya karşı karmaşık bir konuma kayma riski bulunuyor” yorumunu yaptı. 5 Yıldız Hareketi Partisi Genel Başkanı Giuseppe Conte ise yaptığı değerlendirmede, “Hükümete gelen sağ koalisyonun bu anlayış çerçevesinde ilerlemesine asla izin verilmemeli. Parlamentoya sunulan kürtaj karşıtı yasa tasarısının ardından şimdi de Berlusconi’nin Putin ile ‘balayı’ ortaya çıktı. Eğer ülkemizi bu şekilde yönetmeyi arzuluyorlarsa, yıkılmaz bir duvara toslayacaklar” dedi. 

Berlusconi ve Forza Italia Partisi’nin, ülkede 25 Eylül’de gerçekleştirilen seçimlerden zaferle çıkan Giorgia Meloni’nin liderliğindeki sağ ittifakın kuracağı hükümette yer alması bekleniyor. 

Yorumlar (0)