"Tayfun" füzesi Rize'den fırlatıldı, dünya basını dikkat kesildi!

Roketsan tarafından geliştirilen "Tayfun" isimli kısa menzilli balistik füzenin test atışı, Rize'de kurulan bir mobil platformdan gerçekleştirildi. ABD ve Yunan gazeteleri, test atışını manşetlerinden duyurdu. Yunan basını, füze denemesi hakkında, "Türkiye'nin tehditleri devam ediyor." yorumunda bulundu.

DÜNYA 19.10.2022, 11:47 Hakan Öksüz
"Tayfun" füzesi Rize'den fırlatıldı, dünya basını dikkat kesildi!

Savunma sanayisi alanında yerli olanaklarını geliştirmeyi hedefleyen Türkiye, çalışmalarını sürdürüyor. Rize-Artvin Havalimanı'nda dün test atışı yapılan "Tayfun" isimli füze, bu çalışmaların son örneğini oluşturdu. Roketsan tarafından geliştirilen füzenin test atışı Milli Savunma Bakanlığına ait bir aprondan gerçekleştirildi. Atışın Sinop açıklarına doğru yapıldığı ve 561 kilometre mesafedeki bir hedefin vurulduğu kaydedildi.

Bloomberg: "Gizli şekilde geliştirildi"

Tayfun füzesinin test atışı, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. ABD'nin önde gelen basın organı Bloomberg, balistik füzenin gizli şekilde üretildiğini öne sürdü. Rize'nin sahilinden yapılan atışın sabah saatlerinde gerçekleştirildiği kaydedildi. Mobil bir platform yardımıyla gerçekleştirilen atışa ilişkin, "Bu gizli füze projesini geliştirmek için birkaç yıldır çalışma yürütülüyordu." ifadeleri kullanıldı.

Yunan basını: "Türkiye'nin tehditleri devam ediyor"

Söz konusu füze testi, Türkiye ile Doğu Akdeniz ve Ege'de gerilim yaşayan Yunanistan'da da yankı uyandırdı. Test atışı gerçekleştirilen füzenin Yunanistan'a ulaşabilecek kapasitede olduğuna değinen Proto Thema gazetesi, "Birkaç testin ardından TSK'nın envanterine eklenecek." yorumunda bulundu.

Bir başka Yunan gazetesi olan Kathimerini ise füze testi hakkında, "Türkiye, üstü kapalı tehditlerini sürdürüyor." başlığını attı. Karadeniz'de gerçekleştirilen kısa menzilli balistik füze denemesinin, Yunanistan'a gözdağı vermek amacıyla yapıldığı iddia edildi.

Yorumlar (0)