Ayetullah Hamaney: “Afganistan'daki krizin sebebi ABD” 

İran Lideri Hamaney hem ülkesinin durumu hem de Afganistan’daki krizler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ülkedeki krizin sorumlusunun, 20 sene önce ülkeyi işgal eden ABD olduğunu; ABD’lilerin, İran ile nükleer anlaşma konusunda “utanmazca” davrandıklarını belirtti. 

DÜNYA 29.08.2021, 10:43
Ayetullah Hamaney: “Afganistan'daki krizin sebebi ABD” 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi önderliğinde kurulan 13’üncü hükümet üyelerini kabul eden Ayetullah Ali Hamaney, kabul sırasında bir konuşma gerçekleştirdi. Önceki hükümet döneminde halkın hükümete karşı güven duygusunun zayıfladığını aktaran Hamaney, yeni hükümet ile bu durumun gelişmesini beklediklerini ifade etti. 



“ABD, müzakerelerle alay ettiler” 

Ekonomi diplomasisinin güçlendirilmesine ve dış politikanın önemine işaret eden Hamaney, 15 komşu ülke başta olmak üzere dünya genelindeki pek çok ülke ile dış ticaretin geliştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.  

Nükleer müzakereler ve Afganistan’daki gelişmeleri değerlendiren İran Lideri, “Amerikalılar, nükleer anlaşma konusunda utanmazca davrandı. Herkesin gözü önünde anlaşmadan ayrılmalarına rağmen sanki biz ayrılmışız gibi taleplerde bulundular. Müzakerelerle alay ettiler. Avrupalılar da ABD gibi davrandı. ABD Başkanı Biden da nükleer anlaşmayı canlandırmak için gerçekleştirilen görüşmelerde, Donald Trump gibi hareket etti. Mevcut ABD yönetimi, öncekinden farklı değil.” 



“ABD, Afganistan’ı kalkındırmak tek adım dahi atmadı” 

Hamaney: “ABD, Afganistan’ı kalkındırmak için tek bir adım dahi atmadı. Bugünkü Afganistan, kalkınma açısından 20 sene öncesinin gerisinde değil fakat ilerisinde de değil. Afganistan’daki krizlerin kaynağı ABD’dir. Amerikalılar, 20 senelik işgal boyunca cenazeleri ve düğünleri bombalamak, uyuşturucu üretimini 10 kat artırmak, masumları hapse atmak dahil her türlü vahşeti gerçekleştirmiştir. Biz ise Afganistan ulusunu destekliyoruz. Hükümetler gelir, gider ancak Afganistan halkı kalıcıdır. Hükümetlerle ilişkimizin mahiyeti, onların bizimle ilişkisine bağlıdır.” 

Yorumlar (0)