Avusturya'da anlaşma sağlandı: İlk kez hükümet ortağı oldu!

Avusturya'da Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Yeşiller Partisi, üç ay süren müzakerelerin ardından koalisyon hususunda uzlaşma sağladı. Yeşiller, ülke tarihinde ilk defa hükümet ortağı oldu.

DÜNYA 02.01.2020, 11:22
Avusturya'da anlaşma sağlandı: İlk kez hükümet ortağı oldu!

Avusturya'da 29 Eylül günü gerçekleştirilen erken seçimin ardından Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Yeşiller Partisi arasında başlayan koalisyon müzakereleri sonuçlandı. Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler ile beraber basın mensuplarına açıklamada bulunan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Sebastian Kurz, "Anlaşmaya vardık... İki dünyanın en iyisini birleştirmeyi başardık... Hem iklimi hem de sınırları korumak mümkün." ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler, oldukça çok farklı görüşlere sahip iki partinin "Avusturya'nın geleceği" için hükümet kurma üzere "köprüler inşa ettiğini" bildirdi. Yeşiller lideri, Avusturya'nın iklim değişikliğiyle mücadele açısından Avrupa'nın öncü ülkesi olmayı hedeflediğini kaydetti. 

Yolsuzluk skandalı sebebiyle hükümet çökmüştü

Başbakan Sebastian Kurz'un eski koalisyon ortağı olan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri Heinz-Christian Strache'nin karıştığı yolsuzluk skandalı sebebiyle hükümet çökmüştü. Bunun ardından erken seçim düzenlenmişti. Avusturya Halk Partisi (ÖVP), oyların yüzde 37,5'ine sahip olarak seçimi kazanmıştı. Yeşiller Partisi ise yüzde 13,9 oya sahip olarak en fazla oy alan 4'üncü parti olmuştu. 

Yeşiller yükselişe geçti

Sebastian Kurz, 18 aylık başbakanlık görevi boyunca göç meselesine ilişkin sert tutumunu korumuştu. Fakat Avusturya'da seçmenlerin son zamanlardaki önceliğinin göç meselesi yerine çevre olması, 29 Eylül günü düzenlenen seçimlerde Yeşiller'e büyük oy kazandırmıştı.

4 bakanlığı kontrol edecekler

İki parti arasında sağlanan uzlaşma, ülkede ilk defa Yeşiller Partisi'nin hükümet ortağı olacağı anlamına geliyor. Sebastian Kurz'un başbakan, Werner Kogler'in de başbakan yardımcı olacağı koalisyon hükümetinde, 15 bakanlıktan 4'ü Yeşiller Partisi tarafından idare edilecek.

Yorumlar (0)