"Barış Ağabey"in 77. doğum günü

Hafızalara kazınan, nesillerce bilinen şarkılara ve programlara imza atan usta sanatçı Barış Manço, 77. doğum gününde de sevenlerince anılıyor.

KÜLTÜR-SANAT 02.01.2020, 11:13
"Barış Ağabey"in 77. doğum günü

Usta sanatçı Barış Manço, 1 Şubat 1999 günü aramızdan ayrılmıştı. Efsane sanatçı, 77. doğum gününde anılıyor.

Türkiye'de rock müziğin öncü isimlerinden olan Barış Manço, 2 Ocak 1943 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Ustanın müzik yolculuğu ise Galatasaray Lisesi'nde başladı.

Barış Manço'nun, ilk 45'liği, 1962 yılında Grafson Plak'tan yayınlandı. 1963'ün sonbaharında ise Belçika Kraliyet Akademisinde yükseköğrenim almak için Türkiye'den gitti.

Yıldızı parladı

Yurda dönüş yaptıktan sonra, 1970 yılında çıkardığı "Dağlar Dağlar" plağı ile yıldızı parladı. Plak, 700 binin üzerinde bir satışa ulaşarak, Manço'ya Platin Plak ödülü kazandırdı.

11 yıl sonra "Sözüm Meclisten Dışarı" isimli yeni bir albüm çıkardı ve bu albümle kariyerinin zirve noktalarından birine ulaştı. Aynı yıl Manço, baba olma duygusunu da tattı.

Yüzlerce eser...

Barış Ağabey, kariyerine 200'ün üzerinde eser sığdırarak 12 altın, 1 platin albüm ödülü kazandı.

Bu eserlerin bir kısmı çeşitli dillerde yeniden yorumlandı. Bu diller arasında, Arapça, Flemenkçe, Bulgarca, İbranice, Fransızca, Yunanca, İngilizce ve Japonca da var.

Hazırlayıp sunduğu televizyon programıyla dünyanın pek çok ülkesini ziyaret eden Manço'ya 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı layık görüldü. Manço, 1 Şubat 1999 günü, 56 yaşındayken Kadıköy'de yaşadığı evinde kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı.

Hayatları değişti

Usta sanatçının küçük oğlu Batıkan Manço, geçen sene babasına olan özlemini dile getirmişti. Barış Manço’nun vefat ettiği yıl henüz 15 yaşında olan oğlu Batıkan Manço, gelen ölüm haberi ile hayatının altüst olduğunu söylemiş ve “Kamyon çarpmışa döndüm.” sözlerini kaydetmişti.

Gurur duyuyorlar

Barış Manço'nun kendisi gibi müzikle uğraşan oğlu Doğukan Manço’nun aksine Batıkan Manço, ailenin kameralara daha uzak duran en küçük üyesi. Geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada 18 sene boyunca babasına olan saygı ve sevginin hiç azalmadan devam ettiğini, bundan da büyük gurur duyduğunu ifade eden Manço, “Bu yıl 18 yıl olacak. Ama hiçbir zaman azalmayan bir sevgi alaka gördük her zaman. En çok gururlandığımız şey ise Barış Manço’yu hiç tanımamış çocukların bile şarkılarını ezbere söylüyor olması.” ifadelerini kullanmıştı.

"Babamızı çocuklardan kıskandık"

Müzikteki başarısının yanında, yaptığı televizyon programlarıyla çocukların sevgilisi olan Barış Manço’yu, küçük oğlu Batıkan Manço o yıllarda çok kıskandığını anlatmıştı. Batıkan Manço programdaki çocuklardan babasını kıskanması nedeniyle programa başvuru yaptığı dönemi şöyle anlatmıştı: 

“Adam Olacak Çocuk programı ilk başladığı dönemlerde ben ve abim programı boykot edermişiz ve televizyonu hiç açmazmışız. Sonraları abim odayı terk edermiş ben arkamı dönermişim ama yine de dinlermişim. Benim babama her daim hayranlığım vardı. Ne zaman televizyonda görsem, radyoda duysam oturur izlerdim ya da dinlerdim. Adam Olacak Çocuk'a katılma isteğinde bulundum. Doğukan’ın yaşı tutmuyordu ama ben katıldım. Geçenlerde kaydını izlemiştik. Domates biber patlıcan şarkısını domates biber salça diye değiştirmişim. Programa katılacak kadar şanslıydım.”

Usta sanatçı aramızdan ayrıldıktan sonra, yaşadığı ev 2010 yılında Kadıköy Belediyesi ve Manço ailesi iş birliği ile müze haline getirildi.

Yorumlar (0)