Avustralyalı askerlerden ikinci iğrenç skandal!

İnsan öldürme tecrübesi kazanmaları için Afganistan'da 39 sivili keyfi katlettikleri ortaya çıkan Avustralyalı askerlerin, öldürülen bir Taliban militanının protez bacağına içki doldurdukları ve o içkiyi de içtikleri ortaya çıktı.

DÜNYA 01.12.2020, 15:19
Avustralyalı askerlerden ikinci iğrenç skandal!

Avustralya Genelkurmay Başkanı General Angus Campbell, geçtiğimiz günlerde yaptığı itiraf niteliğindeki açıklamalarında, Avustralyalı askerlerin insan öldürme tecrübesi kazanmaları için Afganistan'da 39 masum sivili hedef alarak öldürdüklerini belirtmişti.

Barbar askerlerin yaptıklarının bunlarla da sınırlı olmadığı ortaya çıktı.

Guardian Avustralya tarafından yayınlanan haberde, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde Afganistan'da görev yapan uluslararası koalisyonun terör örgütü Taliban'a karşı yaptığı operasyonlarda yer alan Avustralya ordusuna bağlı askerlerin, 2009 yılında Uruzgan kentinde Taliban'a karşı gerçekleştirilen bir operasyonda öldürüldüğü değerlendirilen bir militanın protez bacağını çıkararak uygunsuz hâlde çektirdikleri fotoğrafları yayınladı.

Fotoğraflardan birinde bir asker, protez ayaktan içki içiyor, diğer fotoğrafta da iki asker alkollü bir eğlencende protezle alay eder şekilde poz veriyor.

Uluslararası savaş hukuku, savaşta ölen bir kişinin vücut bütünlüğünün bozulmaması gerektiğini, protezin de vücut bütünlüğünün bir parçası sayıldığını, vücut parçasının savaş alanında bırakılması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar da Avustralyalı askerlerin kaldıkları askerî üste bar gibi kullanılan köşede demir haçın altında protezin kupa gibi sergilendiğini kaydetti.

Guardian Avustralya gazetesi, askerlerin komutanlarının da olay yaşanırken orada bulunduklarını ve herhangi bir müdahalede bulunmadıklarını, hatta içkili eğlencelere komutanların da katıldığını yazdı.

39 sivili keyfi öldürmüşlerdi

19 Kasım 2020 tarihinde Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişinin yayımladığı rapora göre 2005-2016 seneleri arasında Amerika Birleşik Devletleri ve NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) öncülüğünde kurulan koalisyon içinde görevli Avustralyalı askerler, masum 39 Afgan sivili kasıtlı olarak öldürmüşlerdi. Afganistan'da savaş suçu işledikleri tespit edilen 13 asker hakkında 27 Kasım 2020 tarihinde idari soruşturma başlatılmıştı.

Afganistan'da bulunan yabancı askerler

Amerika Birleşik Devletleri, 11 Eylül saldırıları sonrası 7 Ekim 2001 tarihinde, saldırıyı planlayanın Usame Bin Ladin ve El Kaide elebaşları olduğu gerekçesiyle Afganistan'da "Sürekli Özgürlük" ismini verdiği büyük bir işgal harekatı başlatmıştı. 2001-2014 seneleri arasında 13 sene devam eden harekata NATO üyesi olan ve olmayan 20'den fazla ülke ABD'ye destek vermişti.

"Sürekli Özgürlük" harekatı, ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama döneminde (2014'te) son bulmuştu. 2015 yılından itibaren yabancı güçler Afgan ordusunu Taliban'a karşı eğitmiş ve uzaktan destekleyerek "Sürekli Özgürlük" harekatını "Kararlı Destek" misyonuna dönüştürmüştü.

Yorumlar (0)