Avustralya'da yangın felaketi kontrol altına alınıyor

Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki tüm yangınlar, bölgeyi etkisi altına alan yoğun yağışların da yardımıyla kontrol altına alındı.

DÜNYA 13.02.2020, 15:08
Avustralya'da yangın felaketi kontrol altına alınıyor

Aylardır devasa çalı yangınlarıyla boğuşan Avustralya'da ülkeyi kavuran yangınlar yavaş yavaş kontrol altına alınmaya başladı. Yeni Güney Galler Eyaleti Taşra Yangın Servisi'nin açıklamasına göre "oldukça tramvatik, yorucu ve endişeli" zananların ardından eyaletteki yangınlar kontrol altına alındı. Bunun ise geçtiğmiz hafta sonundan beri devam eden yoğun yağışlar sayesinde sağlandığı ifade edildi.

Ancak bir diğer yandan ise yoğun yağışlar ülkenin önemli şehirlerini oldukça zor bir duruma soktu. Queensland'de 75 yaşında bir adam sele kapılarak hayatını kaybederken Sydney'de ise hayat durma noktasına geldi.

"Yangın mevsimi" boyunca bir ilk!

Yeni Güney Galler itfaiyesinden Rob Rogers, Perşembe günü yaptığı açıklamada "hem itfaiye görevlileri hem de vatandaşlar için yıkıcı geçen" bir yangın sürecinden sonra eyaletteki tüm yangınların sonunda kontrol edilebildiğini müjdeledi. Bu durum, Avustralya'da "yangın mevsimi" olarak adlandırılan süreçte bir ilk olarak dikkat çekti.

Taşra Yangın Servisi, eyaletin güneyinde hâlâ yangınların devam ettiğini ancak acil durum görevlilerinin artık yangınlardan ziyade vatandaşlarla ilgilenebileceğini belirtti.

Ülke tarihinin en büyük yangını

Güney Yarımküre'de bulunan ve bu yüzden yaz mevsimi yaşayan Avustralya'da yangın mevsimleri her yaz yaşansa da bu yıl yaşanan yangınlar, yoğunluk ve çap konusunda ülke tarihinde bir ilk oldu. Ülke çapında yangınlardan 33 kişi hayatını kaybederken binlerce ev yangında kül oldu, 11 milyon hektardan fazla alan yandı ve 1 milyardan fazla hayvan hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)