Avrupa Komisyonu, Polonya'yı mahkemeye taşıyor!

Avrupa Komisyonu, Polonya'da yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkelerine büyük zarar veren yeni yasa hakkında "endişeli olduğunu" açıkladı.

DÜNYA 24.01.2020, 15:27
Avrupa Komisyonu, Polonya'yı mahkemeye taşıyor!

Polonya Parlamentosu, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) teklif ettiği ve yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkelerine büyük zarar veren bir yasayı onayladı. Hükümetin politikalarını ve hukuk reformunu eleştiren hakin ve yargıçlara disiplin cezası uygulanmasına ve hatta hakimlerin görevden atılmasına imkan veren yeni yasa, Polonya muhalefeti ve vatandaşları tarafından büyük eleştiriye sebep oldu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Polonya Parlamentosu'nun da onayladığı bu yasa üzerine bir açıklama yayımladı. Komisyon, Polonya'daki hukukun üstünlüğü durumundan dolayı büyük endişe duyulduğunu ve Varşova yönetimine yasayı şu anki haliyle geçirmemeleri için çağrıda bulunulduğunu ancak bu çağrının dinlenmediğini belirtti.

Komisyon, Polonya'yı AAD'ye taşıyor!

Avrupa Komisyonu, Polonya'daki durum hakkında "gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceğini" belirtti. Böylelikle Komisyon'un Polonya'yı Avrupa Adalet Divanı'na (AAD) taşıma ihtimali ortaya çıktı. AAD, Cuma günü Twitter hesabından yapılan bir açıklamada Komisyon'un Polonya'nın yeni çıkardığı yasayı divana taşıdığı ve bir ara karar verilmesini istediğini belirtti.

Jourova da Polonya'ya gidecek

Komisyon'un hukuk alanındaki en üst düzey yetkilisi olan Değerler ve Şeffaflık Komisyoneri Vera Jourova, önümüzdeki hafta Polonya'ya gidecek.

Yorumlar (0)