‘Artemis 3’ görevi başlıyor: 50 yıl sonra ilk kez yapılacak!

NASA, Ay'da insanların uzun süreli varlık gösterme planları için hazırlık yaparken ‘Artemis 3’ görevi kapsamında astronotlar, Ay'ın güney kutbuna deprem dedektörü yerleştirecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2024, 10:21 29.04.2024, 10:33 Melina Ay
‘Artemis 3’ görevi başlıyor: 50 yıl sonra ilk kez yapılacak!

NASA, Ay'da insanların uzun süreli olarak yaşaması için hazırlıklarına devam ediyor. Artemis 3 görevi kapsamında astronotlar, Ay'ın güney kutbuna deprem dedektörü yerleştirecekler. Bu sayede Ay'daki yüzey sıcaklığı değişimlerinden kaynaklanan depremleri ölçebilecekler. Ay'ın yüzey sıcaklıkları gündüzleri 121 santigrat dereceye kadar yükselirken, geceleri eksi 133 dereceye kadar düşüyor. Bu sıcaklık değişimleri, Ay'ın genişlemesine ve büzülmesine neden oluyor. NASA'nın 50 yıldan uzun bir süre sonra gerçekleştireceği ‘Artemis 3’ misyonu için seçilen ilk üç potansiyel yükten biri, Ay Ortamı İzleme İstasyonu (LEMS) oldu. Bu yük, Ay'ın güney kutbu çevresindeki bölgedeki yer hareketlerini sürekli olarak izleyerek ‘Artemis 3’ astronotlarına rehberlik edecek.

En fazla 2 yıl çalışacak

NASA'nın açıklamasına göre, LEMS'in Ay yüzeyinde en az üç ay ve en fazla iki yıl boyunca aktif olması bekleniyor. Bu süre boyunca, Ay'ın jeofiziksel aktiviteleri sürekli olarak izlenebilecek ve bu da Ay'ın doğal hareketlerini detaylı bir şekilde anlamamıza olanak tanıyacak. NASA yetkilileri, “Ay depremleri ilk kez Apollo astronotlarının 1969-1972 yılları arasındaki görevleri sırasında Ay yüzeyine sismometreler yerleştirerek tespit edildi” ifadelerine yer verdi.

Ay depremleri nasıl olur?

Ay depremleri genellikle Ay ile Dünya arasındaki çekim kuvvetiyle birlikte, Ay yüzeyindeki sıcaklık değişimlerinden kaynaklanır. Ay'ın yüzey sıcaklıkları, gündüzleri 121 santigrat dereceye kadar yükselirken, geceleri eksi 133 dereceye kadar düşer. Bu büyük sıcaklık değişimleri, Ay'ın genişlemesine ve büzülmesine neden olarak depremlere yol açar.

Yorumlar (0)