Arakanlı Müslümanlar, '20 yıl önce keşfedilen' adaya gönderiliyor

Bangladeş, uluslararası birçok kuruluşun tepkisine karşın, bin 778 kişiden oluşan Arakanlı Müslümanların (Rohingya) dördüncü grubunu da Bhasan Char Adası'na nakletti.

DÜNYA 31.01.2021, 00:57
Arakanlı Müslümanlar, '20 yıl önce keşfedilen' adaya gönderiliyor

Bangladeşli yetkililer, bin 778 Arakanlı Müslüman'ın Cox's Bazar şehrindeki kamplardan getirildikten sonra Bengal Körfezi açıklarında bulunan Bhasan Char Adası'na nakledildiğini duyurdu.

"Akrabalarımız mutlu"

Bahse konu adaya getirilen dördüncü gruptaki Arakanlı Müslümanlardan Aman Ullah, Bhasan Char Adası'na daha evvel getirilen akrabaları ve diğer Arakanlı Müslümanların burada mutlu olduklarını dile getirdi.

Ullah, "Biz de akrabalarımız memnun olduğu için buraya geldik." şeklinde konuştu.

"Gelmeyi kendim istedim"

Söz konusu adaya gelen bir başka Rohingya Mohammed Nuruddi, buraya tamamen kendi isteği ile gönüllü olarak geldiğini kaydetti.

Bangladeş, Rohingya'ların ilk grubunu 4 Aralık 2020'de, ikinci grubunu 29 Aralık 2020'de, üçüncü grubunu 29 Ocak 2021'de Bhasan Char Adası'na göndermişti.

Uluslararası toplumdan tepki

Ana karaya 34 kilometre uzaklıkta olan ve 20 yıl evvel ortaya çıkana kadar keşfedilmeyen adanın 100 bin kişiyi barındırma kapasitesi bulunuyor.

Rohingya mültecilerinin, Cox's Bazar kentindeki kamplardan Bhasan Char Adası'na taşınmaya başlanması, insan hakları ve insani yardım örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Doğal olaylara karşı savunmasız

Bangladeş'in söz konusu planına karşı koyan örgütler, Bhasan Char Adası'nın sellere ve kasırgalara karşı oldukça savunmasız bir pozisyonda olduğunu iddia ediyor.

Adaya götürülen Müslümanların yaşamsal ihtiyaçlarının ne denli karşılanacağı da merak konusu.

Güney Asya'da yılda iki kez etkili olan muson yağmurları, Bhasan Char Adası'nda yaşamı bir hayli zorlaştırıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), söz konusu haberlerden dolayı endişe duyduğunu açıkladı.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ise tüm tepkilere karşın Arakanlı Müslümanların Bhasan Char Adası'na yerleştirilmesine devam edileceğini ifade etmişti.

Myanmar'da soykırım

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Müslümanlar ile Budistler arasında çatışmalar meydana gelmiş, olaylarda, birçoğu Müslüman olan binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateş altında bırakılmıştı.

Arakan'da bulunan hudut karakollarına 25 Ağustos 2017 tarihinde düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri organize etmişti.

Birleşmiş Milletler'e göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki zulüm ve baskıdan kaçarak Bangladeş'e sığınanların sayısı 1 milyona yaklaştı.

Uluslararası insan hakları örgütleri, yayımladıkları uydu görselleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini ortaya koymuştu.

Uluslararası örgütler ve Birleşmiş Milletler, Arakanlı Müslümanlara yapılanları 'soykırım' ve 'etnik temizlik' olarak tanımlıyor.









Yorumlar (0)