AP'de ilk kez söylendi! "Türkiye ile zıtlaşmayalım"

Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaptığı açıklamada, Türkiye ile zıtlaşarak Doğu Akdeniz'de yaşanan krize çözüm bulunamayacağını söyledi.

DÜNYA 15.09.2020, 13:36 15.09.2020, 14:05
AP'de ilk kez söylendi! "Türkiye ile zıtlaşmayalım"

Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğe ilişkin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) açıklamada bulundu. 

Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Borrell, eski imparatorlukları geri geldiğine dikkat çekerek, bunları Türkiye, Çin ve Rusya olarak sıraladı.

Söz konusu ülkeleri "geçmişin büyük imparatorlukları" olarak nitelendiren Borrell, Avrupa Birliği (AB) için yeni bir ortamın doğmaya başladığını söyledi. 

Borrell, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimin azaltılması için daha fazla çaba harcanması gerektiğini belirterek, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) ilk kez duyulacak olan ifadeleri kullandı.

"Zıtlaşmayı bırakalım"

Türkiye ile zıtlaşarak Doğu Akdeniz'de yaşanan krize çözüm bulunamayacağını aktaran Borrell, bunu asla istemediklerini çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) önemli bir komşusu olduğunu kaydetti.

Borrell, haliyle coğrafyanın değiştirilemeyeceğini ve Türkiye ile komşuluğun süreceğini ifade ederek, Türkiye'nin göç meselesi dâhil olmak üzere kritik bir ortak olduğunu söyledi. 

"Türkiye olmadan göç meselesini çözemeyiz"

Göç meselesinin Türkiye olmadan çözüme kavuşturulamayacağına dikkat çeken Borrell, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) aday bir ülke olduğunu da hatırlattı. 

Borrell, Türkiye nüfusunun önemli bir kısmının Avrupa Birliği (AB) değerlerini benimsediğini ancak Türkiye'de yaşananların bazı soru işaretlerine neden olduğunu kaydetti.

"Diyalog için umut doğdu"

Söz konusu sorulara derhal yanıt bulunması gerektiğini aktaran Borrell, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Antalya Limanı'na gitmesini de değerlendirdi.

Borrell, bunun "doğru bir hamle" olduğunu ve diyalog için umut doğurduğunu belirterek, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğin askeri yollarla değil, diyalog yoluyla çözüme kavuşturulacağını söyledi. 

Avrupa Birliği'nin (AB) 21 Eylül ve 24 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceği toplantılarda Doğu Akdeniz meselesinin değerlendireceğine dikkat çeken Borrell, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Yunanistan'ın dayanışma gösterdiğini ifade etti.

"Birçok seçenek müzakere edilecek"

Borrell, söz konusu toplantılarda Türkiye ile ilerleme kaydedilmemesi durumunda birçok seçeneğin müzakere edileceğini bildirdi. 

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin Türkiye ile ilişkiler konusunda olumlu bir tavır içerisinde olacağını ümit ettiğini kaydederek, buna toplantılardan önce yaşananlar doğrultusunda karar verileceğini belirtti. 

"AP, tansiyonun azaltılması için uğraşmalı"

Borrell, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile tansiyonun azaltılmasına ilişkin faaliyetlere destek vermesi gerektiğini belirterek, buna karşı hamlelerin Kıbrıs problemini de derinleştireceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) müzakereleri tekrar başlatmak istediğine dikkat çeken Borrell, Avrupa Birliği'nin (AB) de buna destek verdiğini ekledi. 

Yorumlar (0)