Anez'in ilk icraatı bile vahşice!

20 Ekim'deki seçimde hile var iddiasında bulunan, seçimin yenilenmesini kabul etmesine rağmen Avo Morales'i ordunun desteğiyle alaşağı eden, çoğunluk sağlanamamasına rağmen kendini Meclis'te geçici devlet başkanı seçen sağcı Jeanine Anez, göstericileri öldüren güvenlik görevlilerini sorumluluktan muaf tutan bir kararname imzaladı.

DÜNYA 18.11.2019, 09:22
Anez'in ilk icraatı bile vahşice!

Bolivya'nın solcu ve ilk yerli devlet başkanı olan Evo Morales'in ordu baskısıyla istifasının ardından gerilim iyice tırmandı. Kendini, çoğunluğun sağlanamadığı Meclis'te geçici devlet başkanı seçtiren sağcı Jeanine Anez, gösterilerde Morales destekçilerinden en az sekizinin gerçek mermilerle öldürülmesine rağmen, orduyu cezai sorumluluktan muaf tutan bir kararnameyi imzaladı. Sağcı Jeanine Anez'in ilk icraatı vahşice görülürken, Morales'in partisiyse bir an evvel yeni seçimler düzenlenmesi için bastırıyor.

Siyasi belirsizlik sürüyor

Bolivya’nın solcu ve ilk yerli devlet başkanı Evo Morales’in tartışmalı seçim sonuçları sonrasında ordu baskısıyla istifa etmesi sonrası siyasi belirsizlik ve kargaşa devam ediyor.

Morales yanlısı destek gösterilerinde son olarak en az 8 eylemcinin gerçek mermilerle ateş edilerek öldürülürken, geçici devlet başkanlığını "üstlenen" muhafazakâr senatör Jeanine Anez’den şiddetin önünü daha da açan bir adım geldi. Sağcı Jeanine Anez, ordu mensuplarının göstericilere cezai işleme neden olacak tarzda müdahalede bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmasını sağlayacak kararnameyi imzaladı.

Sağcı Jeanine Anez'in ilk icraatı olan kararname, ordunun Morales yanlısı göstericilere "meşru müdafaa ve zorunluluktan müdahale etmesi" durumunda, cezai sorumluluktan muaf olmasını kapsıyor. Söz konusu kararnamede şu ifadeler yer alıyor:
“Kamu düzeni ve istikrarının tesis edilmesi için gerçekleştirilen operasyonlara katılan silahlı kuvvetler mensupları, görevlerini ifa etikleri sırada meşru müdafaa ve zorunluluk durumunda bulundukları müdahale sebebiyle cezai sorumluluktan muaf tutulur.”

Morales isyan etti

Bolivya'nın alaşağı edilen lideri Evo Morales ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Darbe liderleri yerli ve alçakgönüllü insanları demokrasi istedikleri için katlediyor'' tepkisini dile getirdi.

Arjantin’de 10 Aralık’ta devlet başkanlığı görevini üstlenecek solcu Alberto Fernandez de kararnameye tepki gösterdi. Solcu Alberto Fernandez, Birleşmiş Milletlere (BM) çağrıda bulunarak müdahalede bulunmasını istedi. Alberto Fernandez, “Bolivya’da yönetime el koyan hükümet, Silahlı Kuvvetleri, suçlarının hesabını vermeyecek şekilde serbest bıraktı. Ölü sayısı her geçen saat artıyor. Birleşmiş Milletler acil müdahale etmeli” ifadelerini kullandı.

Kübalı doktorlara sınırdışı uygulandı

Jeanine Anez, Evo Morales’in liderliğini yaptığı parti MAS (Sosyalizm Hareketi) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı Meclis oturumunda, Bolivya'nın geçici devlet başkanı ilan edilmişti. Sağcı Jeanine Anez, bu gelişmenin hemen ardından Evo Morales’in sol eğilimli dış politikasıyla arasına mesafe koyarak Bolivya'daki Kübalı doktorları sınırdışı etmiş ve Venezuela’da solcu Nicolas Maduro hükümetine karşı kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu tanıyıp onunla temas kurmuştu.

Moralis'in partisi seçim için bastırıyor

Evo Morales'in partisi MAS (Sosyalizm Hareketi) milletvekilleriyse, yeni seçimler için tarih belirlemek amacıyla parlamentoda oturum düzenleyeceklerini ilan etti. MAS (Sosyalizm Hareketi), sağcı politikacı Jeanine Anez’in henüz ilan etmediği yeni seçim tarihini, çoğunlukta oldukları ALP’deki (Çokuluslu Yasama Meclisi) oturumla belirlemeyi hedefliyor.

BM'den uyarı

BM'den de (Birleşmiş Milletler), Bolivya’daki şiddetin tersine dönebileceği uyarısı geldi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Michelle Bachelet, ''Yetkililerin insan haklarına tam saygı çerçevesinde ele almaması durumunda, Bolivya’daki durumun kontrolden çıkmasından endişe duyuyorum'' açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)